Vrijwel alle grote clubs uit de voetballanden in Europa ontkomen er niet aan: bezuinigen.
Ondertussen geldt dit ook voor de Eredivisie. De nood in de vaderlandse Eredivisie lijkt minder hoog dan in landen als Spanje, Engeland en Duitsland, wat op zich al zeer verwonderlijk te noemen is, maar toch ontkomen ook de topclubs in Nederland niet aan hervormingen.
PSV, Ajax en Feyenoord zetten momenteel stappen om de crisis te kunnen gaan beteugelen. Het altijd zo rijk geachte Ajax stevent af op een tekort van 58 miljoen euro en PSV maakt zich op voor een tekort van 12 tot 14 miljoen euro. PSV heeft voldoende vet op de botten maar ontkomt niet aan een bezuinigingsoperatie. PSV heeft een eigen vermogen van om en nabij de 30 tot 40 miljoen euro.
Concurrent Ajax heeft 63 miljoen aan liquide middelen in kas en kan daarmee over enkele maanden in de problemen komen omdat het eigen vermogen van de Amsterdamse club vooral zit in spelers die op de loonlijst staan. Zowel PSV, als Feyenoord maar ook Ajax moeten eens per jaar spelers verkopen om er een gezonde bedrijfsvoering op na te houden.
Dat zal dit transferwindow een stuk lastiger worden waardoor er druk op de begrotingen zal ontstaan. Met name in Amsterdam zal het forse salarishuis een blok aan het been worden voor de club van Van der Sar en Overmars.
De directie van PSV neemt geen halve maatregelen en levert twintig procent salaris in zolang er zonder publiek wordt gespeeld. Dat maakte algemeen directeur Toon Gerbrands vrijdagavond bekend bij Op1. PSV is daarmee de eerste club in Nederland die een salarisoffer brengt in de vorm van bezuinigingen.
“Als wij tot de kerst zonder publiek moeten spelen dan lopen wij twaalf tot veertien miljoen euro mis. Dat betekent dat wij aan de supporters, sponsoren, maar ook aan onszelf solidariteit vragen.”
“We hebben vandaag een gesprek gehad met de spelers. Er is ook een discussie gaande met de VVCS of ook de spelers een offer moeten brengen, maar daar wachten wij niet op. Wij leveren in ieder geval twintig procent in als directie van PSV zolang er zonder publiek wordt gespeeld. We hebben geen vakbond nodig om dat te regelen”, stelt Gerbrands vast.
De club kijkt ook naar de eigen spelers, de fans en de sponsoren. “De spelers hebben het verhaal aangehoord. We hebben verteld wat de impact is, wat de supporters doen en hoe de sponsoren erin zitten. We hebben volgende week het vervolggesprek, dus we gaan iets sneller dan de VVCS. Ik denk dat we niet kunnen wachten”, zegt Gerbrands.