Home Nieuws Michael van Praag wijst naar PSV fans na rellen in Alkmaar: ‘PSV...

Michael van Praag wijst naar PSV fans na rellen in Alkmaar: ‘PSV supporters kunnen er ook wat van’

5883
0

Michael van Praag maakt zich grote zorgen over het Nederlandse voetbal en dan met name over de supporters van de diverse clubs die Europees voetbal spelen.

Het is een onrustig Europees seizoen gebleken wat de incidenten rond de Nederlandse Europees spelende clubs aangaat. De UEFA deelde al diverse boetes en waarschuwingen uit en nu de clubs sportief beter dan ooit presteren, zijn er ook meer te spelen wedstrijden en dus is de kans op meer incidenten dan ook groter geworden.

Na afloop van de wedstrijd tussen AZ en West Ham United ging het zowel in Londen als in Alkmaar mis op de tribunes van beide stadions. De supporters van de Alkmaarders vielen familie en vrienden van de spelers van West Ham aan, waar een week eerder het tegengestelde gebeurde. Waarnemers van de UEFA zaten toevallig in de vakken van het AZ stadion waar de onlusten uitbraken. In gesprek met de NOS reageerde Michael van Praag, voorzitter van de UEFA-commissie stadions en veiligheid, op het geheel.

Van Praag maakt zich grote zorgen. “Van ouderen, vrouwen en kinderen bleven ze af, dat is een gouden regel”, stelt de bestuurder vast. “Bij AZ gebeurde dat gisteren wel. Als je familieleden van spelers gaat aanvallen, dan is de grens wel bereikt, hoor”, zegt Van Praag tegenover de NOS. “AZ is verantwoordelijk voor de gang van zaken en de veiligheid in het stadion. De club kan rekenen op een briefje van de UEFA”, klinkt het nog mild.

“De hoogte van de sanctie zal afhangen van de geschiedenis van de club. Daar kan ik verder niets over zeggen, want het tuchtrecht is een onafhankelijk orgaan”, geeft hij aan. Van Praag merkt dat het steeds vaker misgaat tussen supporters van de Nederlandse clubs. “Feyenoord spant wat dat betreft de kroon, maar PSV en Ajax supporters kunnen er ook wat van”, zegt de voorzitter over supportersgeweld waar PSV mee te maken heeft gehad afgelopen tijd.

“We staan in de Europese toptien en één Nederlandse club in de topvijf. Ik zit me als Nederlander te generen, als ik die lijstjes zie. Waarom pakken we dit niet aan? Begin deze eeuw mocht er geen alcohol gedronken worden in stadions. Dan gaat het een tijd goed en laten we dat weer varen. Maar we zien na covid dat mensen zich anders zijn gaan gedragen, in de hele maatschappij. Er is geweld tegen hulpverleners, maar ook in de stadions”, gaat van Praag verder, om vervolgens het incident tegen Sevilla in de thuiswedstrijd aan te halen.

“Neem die jongen bij PSV, die de keeper van Sevilla aanviel. Die had gesnoven en gedronken. Als je dat allebei doet, dan ben je niet meer bij zinnen, dan herken je bij wijze van spreken je eigen moeder niet meer”, aldus Van Praag.


Vorig artikelVan Nistelrooij hoopt op aanblijven Rutten: ‘Met name de eerste maanden van dit jaar was er weleens gedoe’
Volgend artikelMist Fred Rutten Champions League-niveau bij PSV? ‘Volgens betrokkenen dit seizoen niet overal waargenomen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in