Home Nieuws AD journalist analyseert ‘aparte trainer’ Roger Schmidt: ‘Spelers zitten nu meer op...

AD journalist analyseert ‘aparte trainer’ Roger Schmidt: ‘Spelers zitten nu meer op één lijn dan in het debuutseizoen’

1700
0

PSV heeft een hele ongewone trainer onder contract staan. Die voorzichtige conclusie kan inmiddels best getrokken worden.

Roger Schmidt is in ieder geval buiten de directiekamer van het Philips Stadion een weinig populaire trainer. Die voorzichtige conclusie kan inmiddels ook getrokken worden. Vraag een gemiddelde PSV fan naar zijn mening over Roger Schmidt en er volgen vast en zeker gefronste wenkbrauwen gevolgd door vraagtekens. Veel vraagtekens. Want wat is PSV in ruim anderhalf jaar Roger Schmidt opgeschoten? Het is een lastige vraag die ook gewoon lastig te beantwoorden is. PSV heeft in ieder geval een aparte trainer onder contract staan met een aparte werkwijze, zo analyseerde ook Maarten Wijffels namens AD Sportwereld.

Voor AD journalist en tevens PSV watcher Maarten Wijffels genoeg reden om Schmidt eens onder de loep te nemen. Roger Schmidt en de PSV-spelers zitten nu meer op één lijn dan in het debuutseizoen van de Duitse trainer, merkt Algemeen Dagblad-journalist Maarten Wijffels daarbij meteen op. Had AD journalist Maarten Wijffels dezelfde conclusie getrokken als PSV 5 punten achterstand op de koploper had na achttien wedstrijden?

Het roulatiesysteem van Schmidt is vrijwel voortdurend onderwerp van gesprek geweest, maar lijkt dit seizoen meer aan te slaan. Het is dus behoorlijk wennen geweest voor veel spelers en stafleden, wennen aan die befaamde Duitse trainer, die zijn elftal vrijwel iedere topwedstrijd door de ondergrens ziet zakken.

Of het nu in de laatste minuut verliezen van AS Moanco betreft of een voorspong in de slotseconden tegen Olympiakos weggeven, PSV wint geen topwedstrijden. Geen enkele. Wel met 10 man tegen Ajax, die wedstrijd staat. Maar staat het PSV van Roger Schmidt synoniem voor het door de ondergrens zakken in topwedstrijden. Benfica, Real Sociedad, Ajax en Feyenoord. Steeds en dus ook in het tweede seizoen van de Duitse trainer, zakt PSV door de ondergrens. In januari 2021 verliezen in de Kuip met 3-0, wordt een maand of 8 dunnetjes over gedaan maar dan met 0-4 in een thuiswedstrijd. Ander decor, andere speelwijze, nieuwe spelers maar hetzelfde resultaat. PSV heeft een hele aparte trainer onder contract staan, waar het gros van de PSV aanhang finaal op is uitgekeken.

Hoe staat dat met het vaderlandse journaille? Vraag analisten/journalisten als Kenneth Perez en/of Willem van Hanegem naar hun mening over Roger Schmidt en het antwoord laat zich raden. Ook onder het journaille brokkelt het vertrouwen en het geloof in de werkwijze van Schmidt zienderogen af. Maarten Wijffels analyseert vooral nog vanuit het standpunt bezien dat PSV bovenaan staat maar voor hoe lang nog?

Wijffels volgt PSV namens AD Sportwereld en ziet een trainer met een aparte en ongewone aanpak, die op dit moment gebillijkt wordt door de stand op de ranglijst. PSV is een labiel presterend elftal onder Roger Schmidt en by far nog geen stabiel presterend elftal.

Wijffels merkt dat Schmidt uitgaat van een selectie van circa twintig kernspelers, in plaats van een vaste basiself. “Dat heeft hij altijd wel uitgedragen en zo werkt hij ook. Het is niet veel trainers gegeven dat je je aanvoerder, Van Ginkel, ernaast zet en dat hij dit op de één of andere manier ook accepteert. En niet zijn kont tegen de krib gooit, maar blijft meewerken aan het geheel”, laat de journalist weten in de AD Voetbalpodcast. “Dat zegt iets over hoe Schmidt werkt. Dat is een beetje on-Nederlands, wij zeggen altijd: de eerste elf en wie ernaast valt, dat zijn eigenlijk maar kneuzen.”

Volgens Wijffels is dat ook de reden waarom Schmidt relatief veel buitenlandse spelers naar Eindhoven heeft gehaald. “Daarom zie je ook dat hij graag met buitenlanders werkt, omdat die toch een andere instelling hebben en anders daarmee omgaan”, klinkt het. “Spelers als Malen, daar had hij toch ook niet zoveel mee, ook omdat het hele erge individualisten zijn. En zo’n Vinícius is geen topspits, maar wel een heel sociale speler om in je elftal te hebben, een soort Luuk de Jong. Dat zou PSV wel meer kunnen opleveren in de competitie op lange termijn.”

PSV staat na achttien van de 34 speelrondes bovenaan in de Eredivisie en gaat het nieuwe jaar in met één punt voorsprong op Ajax en vier op Feyenoord. Het doelsaldo van het elftal van Schmidt is niet heel best te noemen.


Facebook Comments Box