Home Nieuws Statistisch gezien laten ‘invallers’ Bruma, Doan en Gutiérrez basisspelers Gakpo, Madueke en...

Statistisch gezien laten ‘invallers’ Bruma, Doan en Gutiérrez basisspelers Gakpo, Madueke en van Ginkel achter zich

1123
0

PSV watcher Marco Timmer van Voetbal International spreekt in de Skiete Willy Podcast van het weekblad over een bijzonder seizoen voor PSV.

Het elftal van Roger Schmidt begon voortvarend aan het lopende seizoen en speelde met goed voetbal gerenommeerde Europese clubs naar huis. Slechts Benfica werd net niet verslagen maar ook Ajax werd met prima voetbal aan de zegekar gebonden. Daarna kwam de klad erin en trad er een enorm verval op in de prestaties van het elftal van Roger Schmidt. Afgelopen weken weet PSV zich juist weer op te richten en dat gebeurt aan de hand van feitelijk 5 reservespelers, zoals Carlos Vinicius, Ritsu Doan, Armindo Bruma, Erick Gutiérrez en Mauro Junior omschreven worden.


Het weet Marco Timmer flink te verbazen want PSV is ook beter gaan voetballen. Het herstel na de nederlagen tegen Feyenoord en Ajax laat zich ook lastig analyseren, zoveel is zeker. Timmer vindt dat PSV ook beter voetbal speelt en dook in de statistieken. De zogenaamde reserves dan wel invallers, kunnen betere cijfers overleggen dan de zogenaamde basisspelers die geblesseerd zijn.

Ook Carlos Vinicius overlegt betere cijfers dan Eran Zahavi en Bruma wordt op zijn beurt weer vergeleken Cody Gakpo en Ritsu Doan met Noni Madueke. Volgens Timmer wordt er meer en beter naar medespelers gepasst en het is samenspel daardoor automatisch efficiënter geworden, stelt Timmer vast in de Skiete Willy Podcast.

Sinds Erick Gutiérrez in en tegen Monaco aan de aftrap verscheen kan ook de Mexicaan bijzondere cijfers overleggen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat een basisplaats voor Marco van Ginkel uit zicht blijft komende weken.

Marco van Ginkel heet blessuregevoelig te zijn, nog niet geheel topfit te zijn, af en toe rust nodig te hebben en wat minder in vorm te zijn. Het kan allemaal voor waar worden aangenomen maar feit is dat er nu andere redenen zijn om van Ginkel te passeren en dat zijn de uitmuntende cijfers en statistieken van Erick Gutiérrez.

De Mexicaan stond bepaald niet bekend om zijn duelkracht en fysiek spel maar plots kan Gutiérrez ook op dat vlak prima statistieken overleggen. In en tegen Monaco speelde Gutiérrez al een bijzonder goede wedstrijd met vrijwel geen balverlies op de positie van controlerende middenvelder. Het samenspel met Sangare lijkt ook bijzonder goed te vallen voor beide middenvelders waardoor het middenveld als geheel sterker oogt.

Voetbal International dook in de cijfers van de Mexicaan en kwam tot opvallende conclusies, die er feitelijk voor zouden kunnen gaan zorgen dat Gutiérrez zijn basisplaats onder deze omstandigheden niet meer gaat verspelen. Voetbal International wist te concluderen dat per negentig minuten in alle competities Erick Gutiérrez veel vaker aan de bal is dan Marco van Ginkel. De Mexicaan wordt dus meer gezocht, is meer in het spel betrokken en wordt meer aangespeeld.

Dat zijn opvallende cijfers voor een speler die lang buiten beeld is gebleven in Eindhoven. Daarnaast passt Gutiérrez meer naar voren dan Marco van Ginkel en is tevens nauwkeuriger in zijn verstuurde passes. De Mexicaan kiest ook vaker voor de lange bal, wat overigens op zich niet perse een goede voortzetting behoeft te zijn als de pass niet aankomt.

Daarnaast voegt Gutiérrez verdedigend meer toe gezien zijn duelkracht en balveroveringen. Fysiek lijkt de Latijns-Amerikaanse middenvelder zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden. Het zijn opvallende conclusies, die pleiten voor een basisplaats. Een basisplaats voor Marco van Ginkel verder weg lijkt dan ooit, wijzen onderstaande statistieken van Voetbal International uit.