Home Nieuws PSV houdt groot talent uit handen van ‘circus’ Ajax

PSV houdt groot talent uit handen van ‘circus’ Ajax

6066
0

Stel, als club dient er opnieuw opgebouwd te worden en je stelt een nieuwe algemeen directeur aan, die twee weken later alweer op non-actief wordt gezet.

Dan is het lastig verder bouwen maar omdat men een jaar of 26 geleden besloot zichzelf wat beter en belangrijker te vinden dan de andere (top)clubs in Nederland, is daadkrachtig en eenzijdig beleid maken in mei 2024 nog steeds erg lastig te realiseren. Als voetbalclub zet je een gang naar de beurs omdat men zich enkele jaren na het winnen van een Europa Cup graag wat anders wilde voordoen dan de rest van de clubs in Nederland. Oftewel, jezelf een beetje verheven voelen boven de rest. Ja, dan ga je naar de beurs.

Anno 2024 is Ajax in haar besturen zo nu en dan ook nog eens afhankelijk van de Autoriteit Financiële Markten, die overigens weinig op heeft met betaald voetbal. Maar daar bij de AFM zou er zomaar een beslissing kunnen worden genomen die niet goed gaat uitpakken voor Alex Kroes, die in een paar weken gewoon kon transformeren van een algemeen directeur met aandeeltjes in een technisch directeur met aandeeltjes. Maar wel nog met een directeur voetbal rond hem heen zwervend want Ajax moet het toch net altijd iets anders dan bijvoorbeeld PSV en Feyenoord, waar een doodgewoon topvoetbalmodel wordt gehanteerd met een technisch directeur en een algemeen directeur.

‘Ik handelde alleen maar uit ondernemerschap’, zei Kroes recent nog in een gesprek met De Telegraaf over zijn gekochte aandelen Ajax. Ja, en dat is nu net precies het probleem! Want dat, juist dat heet handelen met voorkennis en is bij wet verboden. Dan wordt je daarna toch gewoon technisch directeur, want bij circus Ajax kan alles.

Stel, je bent als technisch directeur op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer die feeling moet hebben met Ajax en Nederland én met het Nederlandse voetbal in combinatie met kennis van de Eredivisie. Logisch, zo’n omschrijving van het profiel voor een hoofdtrainer van een Nederlandse topclub. Dan benader je daarna toch gewoon een 35-jarige onbekende, onervaren en beginnende Italiaanse hoofdtrainer, die twee jaar geleden in Turkije nog keeperstrainer was..Dat is logisch in Amsterdam bij circus Ajax.

Of zou Alex Kroes gedacht hebben ‘we zijn de nummer vijf van Nederland en even geen topclub, dus we nemen de trainer van de nummer vijf van Frankrijk?’. Wie zal het zeggen. Wat ook logisch is, is dat Ajax als nummer vijf van Nederland met een ticket voor de voorronde van de Europa League bij PSV uitkomt in de jacht op talentvolle voetballers. De aanwas in Amsterdam is tegenwoordig tenslotte op een enkeling na minder en minder aan het worden én de clubkas is redelijk leeg. En dus wordt er ‘goedkoop’ geshopt bij de concurrent, waar bakken met jeugdspelers zichzelf ontwikkelen, doorstromen naar hogere elftallen en doorbreken richting Jong PSV dan wel PSV 1.

Echter heeft PSV de zaken keurig voor elkaar en heeft het al een jaar of tien heel wat te bieden aan jonge talentvolle voetballers. Vanaf 2012 investeerde PSV fors meer in de eigen jeugdopleiding en dat luistert in Amsterdam nauw. PSV weet namelijk een groot talent uit handen van Ajax te houden want de club heeft namelijk een mondeling akkoord bereikt met linksback Raf van de Riet over verlenging van het contract van de verdediger.

‘Het 17-jarige talent speelt volgend seizoen in het beloftenelftal van de club: Jong PSV. Van de Riet maakte afgelopen seizoen al zijn debuut in het betaald voetbal en is een van de spelers waar de Eindhovenaren in de toekomst het nodige van verwachten’, meldt het Eindhovens Dagblad, dat eerder al meldde dat Ajax verregaande belangstelling voor de verdediger had. Recent toonde de Amsterdammers al interesse in andere talenten van de PSV jeugd academy. Ook voor Yiandro Raap en Isaac Babadi bleek Ajax recent in de markt te zijn maar de Amsterdamse club slaagde niet in de opzet om beide jonge topvoetballers aan zich te binden.

PSV wist overigens ook de optie in het contract van Matteo Dams te lichten. Dams ligt nu vast tot medio 2025, aldus de Eindhovense krant. Kortom, de PSV jeugdopleiding bloeit en groeit maar men is wel degelijk waakzaam inzake het binnenboord houden van de eigen talenten.


Vorig artikelPSV wil Couhaib Driouech alsnog snel contracteren: ‘PSV heeft een streepje voor’
Volgend artikelPSV-target Ryan Flamingo kopt FC Utrecht langs Sparta

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in