Home Nieuws In klassiek rood-zwart tenue speelt PSV in Zwolle een ‘9-11 wedstrijd’

In klassiek rood-zwart tenue speelt PSV in Zwolle een ‘9-11 wedstrijd’

1192
0

PSV is weer een stap dichterbij het kampioenschap, zou een korte conclusie van Peter Bosz na afloop van PEC Zwolle – PSV kunnen zijn.

Maar die conclusie zou een iets te simpele zijn want de wedstrijd die PSV in Zwolle af wist te leveren mag een indrukwekkende prestatie worden genoemd. Bosz zag dat hij enigszins moest gaan schuiven met verschillende posities omdat de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund zo zijn sporen achter wist te laten.

PSV begon met Jerdy Schouten op het middenveld, omdat Ismael Saibari vanwege rugklachten ontbrak. André Ramalho startte centraal achterin, nadat Schouten daar midweeks tegen Borussia Dortmund nog werd geposteerd. Bosz besloot een opvallende ingreep toe te passen want de basisplaats voor Isaac Babadi zagen weinigen aankomen. Het verhaal en daarmee het seizoen van Babadi is ondertussen bij een ieder bekend. Na een wervelende seizoenstart belandde de jonge topvoetballer.

Bij zijn eerste basisplaats sinds augustus leek de achttienjarige middenvelder PSV na een schitterende steekpass van Joey Veerman op voorsprong te schieten. De aanval was subliem en kwam via meerdere schijven tot stand maar werd alsnog afgekeurd. Babadi liep de bal op aangeven van Jordan Teze dan wel in een leeg doel maar omdat Bakayoko eerder in de aanval buitenspel stond, ging het doelpunt niet door. Het zij maar de schoonheid alsmede de balsnelheid van de aanval was prachtig te noemen.

PSV was in Zwolle vanuit minuut één heer en meester en liet PEC bij momenten letterlijk en figuurlijk alle hoeken van het veld zien. Het zo nu en dan fanatieke publiek van de thuisploeg schreeuwde de blauw-witten dan wel naar voren maar het mocht niet echt baten want de ploeg van Bosz wervelde in de qua kleurcombinatie aloude en klassieke rood-zwarte Brainport Eindhoven-shirts over het veld. De zwart gekleurde broek in combinatie met de volledig rode shirt deed denken aan eerdere nostalgische tijden maar belangrijker was het soepele spel van de ploeg van Peter Bosz, die zich zo nu en dan ouderwets op wist te winden over het niet benutten van de vele kansen.

Onder anderen Bakayoko, Hirving Lozano en Veerman lieten alle kansen liggen en schoten uit kansrijke positie of zwak in of misten precisie in de afwerking. Paal, lat en vermeend buitenspel stonden in Zwolle meerdere treffers in de weg. Johan Bakayoko zit tegenwoordig op ‘koppen’, zoals Hans Kraaij namens ESPN na afloop tegen Luuk de Jong zei. De prachtiger kopbal leek op een rake kopstoot van Luuk de Jong maar vertrok toch echt van het hoofd van Bakayoko.

Het zwakke moment van Walter Benítez zal bij een 1-7 overwinning vermoedelijk niet tot gespreksonderwerp worden gepromoveerd maar licht zorgelijk is het toch wel te noemen wat de Argentijnse goalie zo nu en dan laat zien. Uiteraard geraakte de ploeg van Bosz niet van slag want na rust stelde PSV snel weer orde op zaken, mede omdat in tegenstelling tot in de eerste helft nu wél meerdere grote kansen binnenvlogen.

Eerst tikte De Jong de bal op aangeven van Boscagli in een leeg doel. Tien minuten later schoot Bakayoko op aangeven van De Jong vrij voor PEC-doelman Jasper Schendelaar de 1-4 en de honderdste goal van PSV in dit seizoen in alle competities binnen. De Jong maakte in de 71e minuut ook nog zijn derde, waarna Kersten de bal in eigen doel schoot: 1-6. Pepi maakte de vernedering voor PEC compleet, door vier minuten voor tijd de 1-7 binnen te glijden. Dat was de eindstand in Zwolle, die door honderden PEC-fans al niet meer live werd bekeken. Zij die gingen vertrokken al na de vierde treffer van PSV, in de hoop zo weinig mee te krijgen van de vernedering in eigen huis.

De Eredivisiewedstrijd PEC Zwolle – PSV voltrok zich uiteindelijk in een decor dat veel weg had van een wedstrijd waarin de tegenstander onthoofd leek te zijn. Onthoofd in de zin dat de geboden weerstand te gering bleek te zijn voor het zeer sterk spelende PSV, dat zo nu en dan minuten achtereen aan de bal was. De ploeg van Peter Bosz liet de thuisploeg eruit zien als zijnde een ploeg die met twee rode kaarten met 9 tegen 11 de schade beperkt wilde houden. De zogenaamde ‘9-11 wedstrijd’ in Zwolle bracht PSV een stap dichterbij de landstitel met de thuiswedstrijd tegen nummer twee Feyenoord voor de boeg. Feitelijk staat PSV al elf punten voor op Feyenoord gezien het uitmuntende doelsaldo, dat in Zwolle weer een extra upgrade te verwerken kreeg.