Home Columns ‘Ik ben benieuwd hoe het bij PSV verder zal gaan met Jürgen...

‘Ik ben benieuwd hoe het bij PSV verder zal gaan met Jürgen Locadia’

9
0

Het seizoen nadert met rasse schreden het einde en dat zou weleens kunnen betekenen dat Luuk de Jong aan zijn laatste maanden bij PSV bezig is. Het uitgestippelde traject voor Luuk de Jong is werkelijkheid geworden want de spits heeft zich weer op de kaart gezet. PSV heeft Jurgen Locadia als nieuwe spits achter de hand en de vraag luidt of PSV Locadia daadwerkelijk als eerste spits ziet of dat er alsnog een vervanger wordt aangetrokken. Pierre van Hooijdonk kijkt in zijn column alvast vooruit naar de opvolging van Luuk de Jong.

Vooral bij het beoordelen van potentieel goede spitsen gaan clubs vaak kort door de bocht. Terwijl je het dan over de belangrijkste en duurste positie in een elftal hebt. PSV had ooit Klaas-Jan Huntelaar in de jeugdopleiding, bij Feyenoord liep nog niet zo lang geleden Vincent Janssen rond. Van jonge spitsen wordt vaak te snel te veel verwacht. Zodra ze uit de A-junioren komen, moeten ze net zo goed zijn als Marco van Basten en Patrick Kluivert op die leeftijd waren. Maar dat waren exceptionele gevallen. Juist bij de categorie daaronder is talentherkenning en de durf daarin te investeren van groot belang. Geef ze de tijd, verhuur ze als dat hun ontwikkeling ten goede komt en houdt ze verbonden aan je club.

Leg niet de nadruk op wat ze nog níét kunnen, maar concentreer je op het doorontwikkelen van hun sterke punten. In dat kader ben ik benieuwd hoe het bij PSV verder zal gaan met Jürgen Locadia, zodra Luuk de Jong vertrekt. Zien ze in hem daadwerkelijk de opvolger van De Jong of trekken ze straks alsnog een nieuwe centrumspits aan? Het valt sowieso op dat bij de Nederlands topclubs op alle posities talenten doorstromen, behalve in de spits. Bij Ajax was Kluivert de laatste, bij Feyenoord Luc Castaignos en bij PSV was het Twan Scheepers. Van hen heeft alleen Kluivert de absolute top gehaald. De jeugdelftallen van die clubs winnen vaak met grote cijfers. Dan zou je denken dat er in de spits genoeg talent loopt. Maar bij het maken van de laatste stappen in de ontwikkeling van jeugdspitsen ontbreekt het onze topclubs blijkbaar aan geduld en inzicht. Terwijl investeren in eigen talent of in nog onontdekte spelers vaak lucratiever is dan smijten met geld op de transfermarkt.

Hopelijk gaat Leicester City dit seizoen de vruchten plukken van de aanpak die de veel rijkere clubs in Engeland tot voorbeeld zou moeten strekken. Een kampioenschap zou ik echt prachtig vinden. Daarna zal het sprookje wel over zijn. Spelers als Vardy, Mahrez en ook N’Golo Kanté zullen komende zomer worden weggekocht voor astronomische bedragen. Door clubs die hun eigen gebrekkige scouting kunnen compenseren met een dikke portemonnee.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here