Home Columns Ronald Waterreus: ‘PSV domineerde tegen Wolfsburg beide wedstrijden’

Ronald Waterreus: ‘PSV domineerde tegen Wolfsburg beide wedstrijden’

70
0

Ronald Waterreus staat te boek als columnist maar dat is de ex goalie alles behalve. De eigenzinnige Limburger heeft zeker een mening maar de waardering hiervoor is over het algemeen ver te zoeken. In zijn nieuwe column haalt Waterreus Gullit door het slijk over zijn uitspraak over kunstgras. De ‘Reus’ analyseert verder de wedstrijden tegen Wolfsburg.

Voetbalanalyticus-zijn heeft mijn leven voorgoed veranderd. Als profvoetballer merkte ik al welke impact je hebt op mensen, maar het kan in de verste verte niet tippen aan het vak van voetbal-analyticus. Sinds ik op televisie af en toe mijn zegje mag doen, zien mensen mij als een soort alleswetende vraagbaak. Ik merk het in de rij bij de bakker. Ik hoef zo’n zaak maar binnen te stappen en ik moet mijn mening al geven over de bereiding van het brood. In de kroeg verzoekt de kelner me de temperatuur van mijn biertje te analyseren. En zelfs mijn vriendin vraagt me, wanneer ze de kamer heeft gedweild, of ze wel de juiste dweiltechniek hanteert. Dan leg ik haar voor de zoveelste keer uit dat ze meer met een vaste hand moet dweilen, beter gefocust moet zijn op de plintjes en meer van eigen dweilkracht moet uitgaan. 

 Onzin natuurlijk. Maar mijn punt is wel serieus. Als voetbalanalytici doen we heel interessant, alleen hebben we vaak geen idee wat we zeggen. Ik kom hierop naar aanleiding van een interview met Ruud van Nistelrooy in het AD. Eén zinnetje intrigeerde me. ‘Ik geloof niet dat mentaliteit het probleem is’, zei Ruud over het mislopen van het EK. Interessant, vond ik. In al mijn jaren als keeper heb ik geen ploeggenoot meegemaakt die zó gedreven was als Van Nistelrooy. 

Dus als hij dit stelt, geloof ik hem. Waaraan het volgens Ruud wél lag, gaf hij niet aan. Maar dat is ook precies het probleem: we weten het gewoon niet! Legt u mij maar uit waarom we in 2010 in de WK-finale staan, twee jaar later een draak van een EK spelen, vervolgens de wereld verbazen met de derde plaats op het WK in Brazilië en nu, amper een jaar later, weten dat we niet naar Frankrijk gaan. Opvallend vaak roepen wij, analytici, dan: Gebrek aan instelling. Het begint onderhand lachwekkend te worden.

Als we iets niet concreet kunnen maken, zeggen we: De instelling deugt niet. Laatst ook weer, na Wolfsburg-PSV. Dan hoor ik de kenner op televisie roepen dat ‘net die over-mijn-lijk-mentaliteit ontbreekt om als Nederlandse club mee te kunnen op Champions League-niveau’. Nog even los van het feit dat deze analyticus zich nog weleens wil vergissen tussen echte of plastic grassprieten, denk ik: Wat een onzin! Als je die wedstrijd gewoon heel nuchter bekijkt, zie je dat PSV in Duitsland net zo goed speelde als tijdens
de return in Eindhoven, toen iedereen zo euforisch was. Ook toen controleerde PSV, los van een paar momentjes, het duel volledig. En waren er genoeg kansen op de zege. Een fout van Jeroen Zoet brak ze daar gewoon op. Dat heeft niks te maken met een gebrek aan instelling.

In onze drang de slechte staat van het Nederlandse voetbal te verklaren, zoeken wij analytici allemaal naar de oorzaak. Dan pakken we onze boordcomputer erbij, wijzen wat looplijnen aan, en constateren dat een elftal ‘mentaal slecht in elkaar steekt’. Of dat – ook zo’n mooie – ‘de echte wil om te winnen ontbreekt’. En neem die hele discussie over Memphis Depay. Twee maanden geleden bewierookten we hem nog allemaal na zijn doelpunten namens Manchester United tegen Club Brugge en nu verketteren we hem omdat hij een slechte periode doormaakt en met een gekke hoed naar Noordwijk komt. De strekking van de kritiek: ‘Die Memphis is niet met zijn vak bezig’. Het is pure scoringsdrift van ons analytici. Toevallig ken ik Memphis een beetje. En als íémand voor zijn vak leeft, is hij het wel. Mag een jongen van 21 jaar, spelend bij een van de grootste clubs ter wereld, alsjeblieft even in een mindere fase zitten, zeg?

De reden dat veel van onze clubs internationaal even niet meetellen is volgens mij niet zo heel ingewikkeld. Naast de topspelers die vertrekken uit Nederland, is nu ook de tweede garnituur al weg voordat ze goed en wel één keer een Klassieker hebben gespeeld. Dát is een probleem. Dat we Europa ingaan met elftallen die, zoals Ajax, vooral uit jochies van twintig jaar bestaan. Maar dat heeft niks te maken met een gebrek aan instelling bij spelers.

Dat is een loze kreet die in stand wordt gehouden door het gilde van analytici. Natuurlijk is het belachelijk dat zelfs Azerbeidzjan ons voorbij is gestreefd op de FIFA-ranking. Maar ik ben zo eigenwijs te denken dat we die golfbewegingen altijd hebben gehad. Dat de ene lichting domweg beter is dan de andere. En dat er altijd weer betere tijden komen. De oudste generatie analytici die het nu allemaal zo goed weet, faalde na het prachtige WK van 1974 op het EK van 1976. Was dat ook gebrek aan instelling?

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo somber over de toekomst van het Nederlandse voetbal. PSV heeft zich tegen Wolfsburg, de nummer twee uit de Bundesliga van afgelopen seizoen, prima gemanifesteerd. Net zoals tegen Manchester United, ook geen kleintje. Ik ben er heilig van overtuigd dat ze de tweede ronde van de Champions League halen. Zeker als ze de return tegen United doorstaan. Die wedstrijd analyseer ik overigens voor SBS 6. Dus mocht PSV verliezen op Old Trafford, dan weet u nu alvast wat ik ga zeggen: Gebrek aan instelling.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here