Home Nieuws Waarom de 8 minuten blessuretijd van woensdagavond opzienbarend waren, PSV onderaan lijst...

Waarom de 8 minuten blessuretijd van woensdagavond opzienbarend waren, PSV onderaan lijst blessuretijd

10958
0

PSV bleek woensdagavond laat koploper van de Eredivisie te zijn na dat concurrent Ajax onverwacht thuis punten wist te verspelen.

Toch was er na afloop veel consternatie over de ruim 8 minuten (!) aan blessuretijd die erbij getrokken werden. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot ruim acht minuten aan extra tijd bij te tellen, terwijl er geen sprake was van langdurig oponthoud. In die acht minuten wist Ajax nog op de paal te schieten en zo dus bijna de zege over de streep te trekken. Het zijn soms cruciale beslissingen die scheidsrechters nemen, die van grote invloed kunnen zijn op de competitie.

Er volgde woensdagavond veel discussie over de extra tijd bij de wedstrijd tussen Ajax en Vitesse die voor PSV erg gunstig eindigde. Was de beslissing van de scheidsrechter wel terecht te noemen of eerder opzienbarend? Bart Frouws zocht uit of de blessuretijd bij Ajax – Vitesse terecht was. “Een gemiddelde Eredivisie-wedstrijd heeft dit seizoen na rust 28 minuten en 24 seconden aan zuivere speeltijd (dus inclusief blessuretijd)”, schrijft hij op de website van Voetbal International.

Frouws ging verder op onderzoek uit. “Tijdens de tweede helft van Ajax – Vitesse was de bal in totaal net iets meer dan 33 minuten in het spel. Als je de zuivere speeltijd afzet tegen de totale speeltijd na rust, dan was er ook weinig reden om zoveel langer door te spelen”, aldus Frouws, die aangeeft dat het duel in de ArenA met 62 procent zuivere speeltijd boven het seizoengemiddelde van 57 procent uitkwam. “Niet heel veel reden dus om voor minimaal acht minuten blessuretijd te kiezen.”

Er blijken grote verschillen te zijn. Ajax krijgt dit seizoen gemiddeld 5.25 minuten extra tijd. Go Ahead Eagles (5.52), NEC (5.42) en (5.27) hebben meer extra speeltijd. FC Twente daarentegen zit in de middenmoot met 5.06 minuten. “Daarmee is de tweede helft vier tellen langer dan bij Feyenoord. Bij wedstrijden van Go Ahead Eagles duurt de blessuretijd het langst, terwijl bij duels van PSV en Heerenveen relatief weinig tijd wordt bijgeteld”, aldus Frouws. PSV staat feitelijk op de zogenaamde ranglijst die Frouws wist te creëren op de 17e plaats.


Vorig artikel‘Waar is Romário? Maak je geen zorgen. Hij komt eraan’
Volgend artikelVan Hanegem lovend over Obispo én Ramalho, van ‘uitgespeeld bij PSV’ naar heuse topwedstrijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in