Home Nieuws Financieel directeur van Baar: ‘Als we tegen Monaco niet winnen, moeten we...

Financieel directeur van Baar: ‘Als we tegen Monaco niet winnen, moeten we echt saneren’

6655
0

Financieel directeur Jaap van Baar, tegenwoordig ook lid van het bestuur van de ECA in Zwitserland, heeft in een interview in het NRC meer uitleg gegeven over de financiële situatie van PSV.

De financiële situatie van de club is momenteel meer dan goed te noemen, al blijven PSV maar ook de andere topclubs van Nederland altijd afhankelijk van uitgaande transfers. Toch doet van Baar in gesprek met het NRC een onthulling over de situatie aan het begin van dit lopende seizoen. PSV loot AS Monaco en er bleek veel druk op die dubbele ontmoeting met de Monegasken te staan.

Er doen verschillende verhalen de ronde over de financiële situatie van PSV én ook over de uitgaande transfer van Cody Gakpo naar Liverpool. Kon PSV niet wachten tot de zomer? Het antwoord is zeker wel ja maar er kleefden wel risico’s aan langer wachten. In gesprek met het NRC legt van Baar het nader uit. Het begon dus al afgelopen zomer, tegen AS Monaco. De belangen waren enorm.

Volgens Van Baar was de winst tegen AS Monaco in de voorronde van de Champions League al heel belangrijk omdat de club daarmee een bonus kreeg van 5 miljoen euro en tegen Rangers FC wederom een vol stadion had. “Ik wist, als we tegen Monaco niet winnen, moeten we echt saneren. Dat zou de hele club raken”, aldus Van Baar over dat cruciale moment in augustus. PSV was op dat moment dus afhankelijk van een handvol miljoenen.

De financieel directeur gaat verder: “We hadden moeten snijden in heel veel van onze plannen. De druk om spelers te verkopen bleef groot, maar de organisatie kon doordraaien. Voor mij was de opluchting na Monaco daarom groter dan het verdriet na Rangers.”

In de winterstop verkocht PSV Cody Gakpo en Noni Madueke om de financiën weer op orde te kunnen krijgen en zo geschiedde. De club genereerde miljoenen euro’s voor het tweetal. Van Baar vindt niet dat PSV te veel risico heeft genomen. “We waren niet aan het gokken bij PSV, wel aan het ondernemen. En er zijn allemaal excuses, we zaten er soms dichtbij, maar als je de verwachtingen structureel niet waarmaakt, moet je een keer op de rem trappen. Wij hadden veel spelers die we niet gebruikten, maar die wel geld kostten in salarissen en afschrijvingen”, klinkt het.

De verhalen en geluiden zijn bekend over de cijfers van de club want PSV begon jaarlijks met een tekort van 40 miljoen euro. “Een bedrag dat we moesten goedmaken met transfers. Dat geeft een enorme druk. Nu hebben we financieel orde op zaken gesteld. Natuurlijk hadden we Gakpo liever in de zomer verkocht, maar we konden het risico niet lopen dat de transfer om wat voor reden dan ook niet door zou gaan”, aldus Jaap van Baar over de financiële situatie van de club.


Vorig artikelDe 25 vragen van Gary Neville aan Ruud van Nistelrooij
Volgend artikelToekomst Branthwaite bij PSV onzeker door vraagprijs Everton

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in