Home Nieuws Doan kan marktwaarde op Olympische Spelen opschroeven, ‘5 miljoen optie’ blijft inschattingsfout...

Doan kan marktwaarde op Olympische Spelen opschroeven, ‘5 miljoen optie’ blijft inschattingsfout PSV

3623
0

Ritsu Doan heeft afgelopen seizoen niet alleen in de Duitse Bundesliga veel indruk gemaakt maar ook in Eindhoven.

Twee seizoenen geleden werden hemel en aarde bewogen om de Japanse smaakmaker Ristu Doan naar PSV te transfereren. Het betrof een transferspel tot en met tussen PSV en FC Groningen, waarbij de technische man Fledderus van FC Groningen zijn boekje te buiten ging met vreemde uitspraken en onnavolgbare communicatie.


Ritsu Doan werd in ieder geval PSV’er en daar was men maar wat blij mee op de burelen van het Philips Stadion. Doan vertegenwoordigde kapitaal, talent, toekomst en een flinke commerciële waarde gezien zijn potentie in thuisland Japan en zijn kleding- en schoenencontract met Puma. PSV en Puma wisten in die periode ook een samenwerking te bezegelen in de vorm van een langdurig sponsorcontract. Kortom, alle partijen gelukkig en op naar een mooie toekomst.

Het liep anders en de Japanner werd over het hoofd gezien in de eerste maanden van Schmidt bij PSV. Doan werd feitelijk in een huurconstructie door PSV van de hand gedaan maar een seizoen later blijkt toch dat het een inschattingsfout is geweest. De Japanner wist zich in Duitsland prima te herstellen van zijn matige eerste seizoen bij PSV.

Dat er vanuit PSV weinig vertrouwen in Doan is werd bezegeld met een minimale koopoptie van 5 miljoen euro voor Arminia Bielefeld. Dat mag met recht wanbeleid worden genoemd omdat de Japanner een speler is met veel potentie, die in Eindhoven geen echte kans heeft gekregen. Zowel onder van Bommel, Faber als onder Roger Schmidt, werd Doan op verschillende posities geposteerd. Een echte kans heeft de talentvolle middenvelder niet gekregen.

John de Jong lijkt zijn inschattingsfout op waarde te hebben geschat want de huidige status van Doan betekent dat PSV hem opnieuw de kans gaat geven in de voorbereiding. Zowel John de Jong als Roger Schmidt zagen de 22-jarige Japanner een sterk seizoen spelen bij Arminia Bielefeld, schrijft het Eindhovens Dagblad. Het feit dat Doan zo makkelijk overeind bleef in de zware Bundesliga, moeten John de Jong en zijn scoutingsteam toch aan het denken hebben gezet over de visie op Ritsu Doan. Doan scoorde in Duitsland, gaf assists en was maandenlang een belangrijke basisspeler.

Doan is kort gezegd te duur voor Arminia Bielefeld. De vijf doelpunten en assists worden niet omgezet in een definitief contract voor de Japanner. De komende maanden staan voor Ritsu Doan in het teken van de Olympische Spelen in zijn thuisland Japan. Daar geldt Doan al jaren als absolute smaakmaker en boegbeeld. Ondanks zijn 22 jarige leeftijd is de aanvaller een grote speler in zijn thuisland. Doan kan zijn marktwaarde en potentie op de Olympische Spelen opschroeven deze zomer, wat zou betekenen dat de inschattingsfout van John de Jong alleen nog maar groter zal zijn. Gelukkig lijkt eerherstel bij PSV er voor Doan van te gaan komen volgend seizoen.

Schmidt heeft ook gezien dat de aanvallende middenvelder een goede ontwikkeling doormaakt. Voor hem kan ruimte komen als één van de ‘halve tienen’, al is het nog even afwachten hoe PSV komend seizoen voor de dag gaat komen en welke systeem gehanteerd gaat worden.


Facebook Comments