Home Columns Column: Wat nou oprotten?

Column: Wat nou oprotten?

48
0

Wat nou oprotten?

Een tijdje geleden las ik een stukje hier op de site bij PSV Inside.


Aad moet oprotten? Aad moet dit, moet dat….aan gebrek van onwetendheid ontbreekt het dan ook niet bij sommige lezers. Evenals respect voor mensen met enige bagage en kennis van een mooie sport. Waarvan men dan maar verwacht om niet te reageren op deze negatieve geluiden.

Het punt wat Meneer Aad probeert duidelijk te maken is dat “niet individuele” talenten de boot missen naar de top. Maar dat clubs zich hier wat van aan mogen trekken. Nu raak ik dus in gesprek met het online PSV magazine PSV Inside, waarvan ik in eerste instantie dacht dat die mij niet begrepen. En daarmee dus ook Aad niet. Ik ben niet perse een fan van Aad maar in deze vind ik dus echt dat hij een punt heeft.

De professionele clubs hebben het allemaal redelijk tot zeer goed op orde…. Echter waar begint het voetbal dan? Toch meestal thuis in de tuin, op schoolpleintjes, trapveldjes? En van daaruit naar de plaatselijke vereniging. En dan lopen er daar dus mislukte talenten die dan maar een jeugdteam mogen gaan trainen. Ze denken dan hun gemis aan eigen voetbalkwaliteit te kunnen compenseren door een toptrainer te worden? Daar zakt m’n broek van af….

Deze zogenaamde toptrainers in spe werken met kinderen waar serieus echt talent in zit. Maar hoe moet een zelf mislukt talent een kind gaan leren hoe ze op de juiste manier de bal aannemen? Of een juiste pas te geven? Nee dat gaan ze dus ook niet geleerd krijgen. De bedoeling is dat deze kinderen gaan scoren voor de trainer/coach. Want dat is het hoogst haalbare…
Wat gebeurd er met het talent?….precies. Weer een mislukking gaat geboren worden. We blijven in de zelfde spiraal terecht komen met het Nederlands talent. Te weinig talenten, dus kinderen worden juist gebruikt met de verkeerde intenties. Te weinig clubs zullen dus profiteren van groei binnen eigen gelederen.

Aad….je ziet het helemaal niet verkeerd. Dat Bakkali het ook aan zichzelf heeft te danken heeft alles met mentaliteit te maken. Hoe is het gesteld met de mentaliteit van de mislukte speler die nu trainer/coach is en in de toekomst zal worden? Veel talent gaat verloren door die scorende trainer/coach…. Laat kinderen spelen naar hun kwaliteiten en niet om een trainer/coach te plezieren. Maar om te ontwikkelen tot dat talent waar heel het profcircuit naar uitkijkt.

KNVB….doe daar eens iets mee. Zodat we meer jongens als een Rosario of Ziyech krijgen te zien….

J. van Gils


Facebook Comments