Home Nieuws Zorgt trainer Roger Schmidt voor een 25e landstitel voor PSV?

Zorgt trainer Roger Schmidt voor een 25e landstitel voor PSV?

1517
0

Vanaf 12 september zal er volop gevoetbald worden in Nederland.

De KNVB maakte namelijk bekend dat op de tweede zaterdag van september de Eredivisie 2020/2021 van start zal gaan. PSV zal voor het eerst aan de bak komen op 13 september tegen FC Groningen en dat in de nieuwe truitjes van sponsor PUMA.

Het zal de eerste echte test worden van trainer Roger Schmidt. De Duitse voetbaltrainer, die dit jaar de overstap maakte van Beijing Sinobo Guoan naar PSV, begon eind juli aan de voorbereidingen en krijgt dus bijna twee maanden de tijd om zijn ploeg zo goed mogelijk klaar te stomen voor het nieuwe voetbalseizoen. Een nieuwe trainer brengt meestal ook een nieuwe aanpak mee en deze keer is het niet anders. Ontdek de nieuwe tactiek die naar PSV komt overgewaaid.

Schmidt zijn gouden systemen: 4-4-2 en 4-3-1-2

Je hebt twee soorten trainers. Diegene die hun aanpak veranderen naargelang de ploeg die ze in handen hebben, of diegene die standvastig blijven vasthouden aan hun eigen voortreffelijke tactiek. Schmidt behoort ongetwijfeld tot die laatste categorie want hij zal altijd blijven kiezen voor snel aanvallend voetbal. Een contract met Schmidt betekent dus niet alleen een nieuwe trainer maar ook een snellere aanpak. Toen Schmidt nog aan de slag was bij RB Salzburg en Bayer Leverkusen had hij een duidelijke voorkeur voor het 4-4-2-systeem en het 4-3-1-2-systeem. Hij ging het 4-4-2-systeem steeds meer en meer gebruiken, zeker bij zijn ex-club Beijing Sinobo Guoan. Waarschijnlijk zullen we PSV in deze nieuwe stijl aan het werk kunnen zien tijdens hun oefenmatchen tegen Vitesse en Willem II.

De aanvallende stijl van Schmidt

In een interview met FOX Sports vertelde Schmidt dat hij van zeer actief en agressief voetbal houdt. Het is dus ook niet te verwonderen dat hij kiest voor een zeer aanvallende stijl. Dat staat in schril contrast met de defensieve aanpak die PSV de voorbije jaren graag gebruikte. De aanpak zal naar alle waarschijnlijkheid een impact hebben op de spelers, het aantal fans, en het online wedden via platforms als Betway, waar fans van PSV per wedstrijd op hoopvolle uitkomsten kunnen stemmen. Als we naar de online statistieken kijken, dan zal het naar alle waarschijnlijkheid uitdraaien op een winst voor PSV of een gelijkspel. PSV maakte namelijk het dubbel aantal winnende doelpunten (54 versus 27) en kreeg maar twee doelpunten meer te slikken dan FC Eindhoven (28 versus 26). Zullen deze cijfers en de veranderende speelstijl, naast winstkansen bij voetbalweddenschappen, ook invloed hebben op de sponsoring van Metropoolregio Brainport Eindhoven (dat bestaat uit onder andere Philips, ASML en Jumbo)?

De aanvallende aanpak wordt vooral gekenmerkt door de zeer korte passeerafstanden om op zo een snel, eenvoudig en efficiënt mogelijke manier naar voren te kunnen schuiven. De kortere passeerafstanden zorgen dat de balcirculatie hoger ligt waardoor de kansen op scoren vergroot worden. Voor de tegenstanders van PSV betekent dit dat ze meer moeten inspelen op verdedigen en het aanvallen wat links moeten laten liggen. De man-op-man tactiek zal een van de oplossingen zijn voor de opponenten van PSV, zeker als op het de aanvallers aankomt. Hierdoor komen de middenvelders van PSV vrij te staan waardoor de kans op een doelpunt vergroot wordt.

De tegenstanders zullen ook voldoende spelers naar de flanken halen om de korte passeerafstand van PSV te onderscheppen. Dit betekent dat er op de andere flank een enorme ruimte gecreëerd wordt voor PSV. Een lange pass naar de overkant, zal waarschijnlijk een doelpunt opleveren. Omdat PSV kan rekenen op zeven aanvallers van topkwaliteit, waaronder Maxi Romero, Sam Lammers en Ritsu Doan, wordt het voor Schmidt een zeer moeilijk keuze in verband met welke aanvallers tijdens de eerste match zullen aantreden.

De verdediging onder leiding van Schmidt

Als het op de verdediging aankomt, is Schmidt voorstander van een explosieve stijl waarbij hij de tegenstander zo ver mogelijk van de PSV goal wil houden en vooruit wil verdedigen. Omdat PSV nu voornamelijk gaat voor een offensieve aanpak, is het noodzakelijk om de dreigende tegenaanvallen zo snel en zo goed mogelijk af te blokken. Als er dan toch een tegenaanval plaatsvindt, is het voor Schimdt van vitaal belang om razendsnel zelf een aanval te kunnen uitlokken. Dit gebeurt meestal door de ruimte van de tegenstanders te verkleinen en diens balverlies te vergroten. Omdat het Schmidt vooral draait om afjagen en counterpressing, wordt hij vaak bestempeld als een trainer uit de ‘Red Bull-school’. De energiedrank en marketingconcern Red Bull wil al verscheidene jaren het voetballandschap veranderen met hun actieve en dynamische speelstijl. Schmidt maakte deel uit van die school toen hij als trainer aan de slag was bij Red Bull Salzburg. In de tactiek van Schmidt krijgt de verdediging nog een crucialere rol tijdens de matchen en Schmidt kan hiervoor rekenen op het talent van onder andere Armando Obispo, Denzel Dumfries en Jordan Teze.

Zorgt Schmidt voor een 35ste landstitel voor PSV?

Haalt PSV een 35ste landstitel binnen? Wel, dat weten we in mei 2021. Een ding is wel al zeker: de nieuwe trainer brengt een zeer explosieve, actieve en aanvallende stijl mee naar Eindhoven. Het zou ons niets verbazen als de uitkomst net zo explosief is.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here