Home Columns Zet drie Ajax en Feyenoord grootheden bij elkaar aan tafel en het...

Zet drie Ajax en Feyenoord grootheden bij elkaar aan tafel en het gaat over: PSV

4128
0

Wat hebben Sjaak Swart en Aad de Mos met elkaar gemeen?

Niet heel veel maar wel iets. Beide willen heel graag erkenning voor in het verleden behaalde prestaties. Of je nu een Amsterdammer bent of niet, maar je eigen prestaties geregeld uitlichten en in een bijzonder en positief daglicht plaatsen, kan best overdadig overkomen.

Voor Sjaak Swart en Aad de Mos maakt dat weinig uit. De Mos is soms zo hard op zoek naar herkenning en erkenning dat hij op de voor hem kenmerkende en betweterige wijze uitslagen van voetbalwedstrijden begint te voorspellen. ‘Ajax – PSV? 1-1, zeker weten. Eerst 1-0 Ajax, dan de gelijkmaker van PSV. Schrijf dat maar op’, is een typische Aad de Mos voetbalwedstrijdvoorspelling. Aad is nu eenmaal vaak ontslagen geweest maar wenst toch geregeld en soms geforceerd te laten zien dat er sprake is van heel veel voetbalverstand.

Hetzelfde geldt voor Sjaak Swart. Als je besluit een middagje naar Sjaak Swart te luisteren, ga je na anderhalf uur vanzelf op de loop. De fitte tachtiger beseft maar al te goed dat hij in een heel ander tijdperk profvoetballer is geweest. Hij lijkt daarmee wat schade te willen inhalen door te pas en te onpas te verkondigen dat hij Mister Ajax is en hij all-time topscorer zo was en ook nog de meeste wedstrijden zus gespeeld heeft. Bla bla bla.

En waarom ook niet, zou je geneigd zijn te denken. De man doet geen vlieg kwaad en zo is het natuurlijk ook. Wel heeft Sjaak Swart een duidelijke PSV fobie. Begin met Swart over PSV en zijn gezicht betrekt. De goedlachse lijnen in zijn strakke en geleefde maar nog altijd gezonde uiterlijk, betrekken meteen. Want PSV…Tja, PSV, dat is de grote rivaal voor Swart, die het maar niet kan verkroppen dat zijn Ajax al tientallen jaren geregeld wordt dwars gezeten door PSV.

Het toeval wil dat PSV dit weekend verder kan uitlopen op het Ajax van Sjaak Swart. Het is tenslotte Feyenoord – Ajax en dus gaan er ten gunste van PSV punten verspeeld worden. Swart voelt de bui al hangen. Voor Voetbal International Pro was de aanstaande Klassieker aanleiding om recent drie grootheden van beide Randstedelijke clubs aan tafel te zetten om over die Klassieker en haar historie te praten. En zo geschiedde. Maar wie dacht dat het dan ook enkel en alleen over Feyenoord en Ajax zou gaan, komt bedrogen uit. Sjaak Swart wenst als een puber die over voetbal praat, toch even duidelijk maken dat de Klassieker alleen van Ajax en van Feyenoord is. PSV hoort daar niet bij, is de boodschap van Swart. Tja, zo kibbelen pubers en tieners ook over voetbal.

PSV fans hebben doorgaans helemaal niets met de Klassieker en kijken niet op of om als het over die wedstrijd gaat. PSV heeft voor vele PSV fans helemaal geen andere club nodig om het beste in zichzelf naar boven te kunnen halen. Los van wat hoop dat er vanuit Rotterdam wat punten kunnen worden afgesnoept van Ajax, gaat de Klassieker voor PSV fans niet verder dan een gewone pot voetbal.

Aan de door VI geregisseerde tafel bleek Swart al snel over PSV te beginnen. Na eerst nog even de eigen prestaties flink te benadrukken zegt Swart uit het niets over PSV: ‘Ik maakte er aardig wat, het ging ook bijna altijd om de titel. Het zijn altijd bijzondere wedstrijden gebleven, en daar kan PSV nooit iets aan veranderen.’

Als de verslaggever van dienst dan opmerkt dat Ajax-PSV deze eeuw toch vele malen belangrijker is dan Feyenoord-Ajax, reageert Swart als door een adder gebeten: ‘PSV? Feyenoord wint altijd van ze. Ja, PSV eindigt vaak hoog, maar de twee grootste clubs in Nederland zijn gewoon Ajax en Feyenoord. In die volgorde, wil je dat wel even opschrijven? Ajax is natuurlijk de grootste.’

Het gesprek over Ajax – Feyenoord kabbelt door maar Sjaak Swart komt toch iedere keer terug bij PSV. ‘Feyenoord en Ajax, die waren ook bij Oranje de baas. Die hardheid heb je nodig. Kijk maar naar PSV, nou, die zijn toch nog steeds net de Belgen. Die hebben een geweldig team, maar ze zijn te lief. Niet dat ze iets verkeerd deden of bleu waren, we nemen ze ook wel serieus, maar het is natuurlijk geen Ajax of Feyenoord. Die hebben supporters in het hele land, zijn altijd dé clubs geweest. Kijk ook maar naar hoe PSV de Europa Cup won, dat deed het met allemaal spelers van Ajax: Kieft, Lerby, Koeman, Arnesen. Zat toch nauwelijks een Brabander bij?’, klinkt het opnieuw gefrustreerd.

Swart gaat verder. ‘Dat zag je ook bij Oranje. Die van PSV zaten in een hoekkie. Ze voelden zich er niet bij horen, hadden ook niks met onze humor. Waren meteen geraakt. Feyenoorders en Ajacieden, dat was een kaartje leggen, dollen, stappen. Zeggen dat je er niets van kan, dat kun je tegen dat soort mensen niet doen, dan zijn ze beledigd.’ Misschien dat de afdeling PSV kaartverkoop na deze opmerking volgende keer even twee keer nadenkt alvorens besloten wordt meneer Swart uit te nodigen voor PSV – Ajax.

‘Hartstikke leuk’, gaat Swart verder, die dus niet uitgesproken geraakt over PSV om PSV vervolgens te vergelijken met België. ‘Als ze onze lef hadden, werden ze wereldkampioen. Ze missen toch iets. Als je een ploeg hebt met zo veel aanvallers, dan speel je toch aanvallend voetbal? Ik snap dat niet, ook niet bij PSV. Als je beste spelers voorin staan, ga je toch niet verdedigen? We nemen PSV wel serieus, hoor, maar ze horen er niet bij. Het had vroeger sowieso niet de uitstraling van nu. PSV werd vroeger nooit kampioen. En ook al worden ze het honderd keer, Ajax-Feyenoord blijft altijd de wedstrijd tussen de twee grootste clubs van Nederland”, aldus meneer Ajax Sjaak Swart. Ook tactisch gezien schort er nog wel wat aan bij meneer Swart, getuige zijn opmerking over aanvallend voetbal. PSV werd immers met aanvallend voetbal behoorlijk afgedroogd in San Sebastian.

We kunnen inmiddels gerust de conclusie trekken dat drie voetbalgrootheden uit de historie van Feyenoord en Ajax de mond vol hebben over PSV, met Sjaak Swart als absolute aanvoerder van het stel voetbalgrootheden. Een gesprek over Ajax en Feyenoord blijkt dus een heel hoog PSV gehalte te hebben, waarbij Jan Boskamp en Rinus Israël in zijn geheel niet gefrustreerd overkomen, waar dat bij Sjaak Swart nu net wel het geval is.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here