Home Nieuws Wissel Doan in Heerenveen heeft veel weg van inmiddels befaamde ‘Gakpo wissel’...

Wissel Doan in Heerenveen heeft veel weg van inmiddels befaamde ‘Gakpo wissel’ tegen Feyenoord

291
0

Plots verscheen er in het Abe Lenstra stadion langs de kant het bordje met het rugnummer van Ritsu Doan.

De Japanner mocht na 70 minuten Heerenveen – PSV gaan douchen. Waarom diende de Japanner, die goed in de wedstrijd zat, gewisseld te worden? Het moment deed even terugdenken aan de inmiddels befaamde wissel van Cody Gakpo in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De reactie van het gehele Philips Stadion was veelzeggend. Nu betrof het een uitwedstrijd zonder publiek maar mocht Heerenveen – PSV een thuiswedstrijd met publiek zijn geweest, laat het zich raden hoe de reactie van het publiek zou zijn geweest.


Ritsu Doan speelde in Heerenveen zeker niet de pannen van het dak maar zijn wissel zorgde toch voor at gefronste wenkbrauwen. Zo ook bij Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. De wissels van Schmidt pakte in Heerenveen niet best uit, zo oordeelde Elfrink na afloop in de perskamer van het Abe Lenstra Stadion. Na afloop werd Schmidt gevraagd naar de wissel van Doan en het antwoord was veelzeggend.

“In mijn ogen hadden we nieuwe energie nodig”, gaf hij in de perskamer als reden aan. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de Duitser veelal uit voorzorg weet te wisselen. Als een ware controlfreak wenst Schmidt zijn wisselbeleid te beheersen maar vooral onder controle te houden. Denkt de Duitser aan de volgende wedstrijd tegen FC Utrecht en dient Doan fit te zijn voor die wedstrijd? Feit is dat Doan fit, energiek en scherp en niet bepaald vermoeid oogde in Friensland. Winst in Friesland was noodzakelijk en zo zeker was die zege noodzakelijke zege nog niet. Als er dan toch nieuwe energie nodig was, leek een wissel van de onzichtbare Gotze meer voor de hand te liggen dan een wissel van de spelbepalende en fit ogende Ritsu Doan.

Doan moet zich inmiddels toch ook gaan afvragen waarom hij steeds voortijdig gewisseld wordt. Toch sprak hij na afloop zachte woorden. “Dat moeten wij de komende wedstrijden verbeteren”, vindt hij. “We balen gigantisch omdat we een aantal makkelijke fouten in de eindfase hebben gemaakt. Kansen hadden we meer dan genoeg, maar ze moeten er wel in.”

Over zijn huidige hoeveelheid speeltijd is Doan tevreden. “Voetbal draait om winnen. Dat is wat je wilt als je in een team speelt. Je kunt zelf uitblinken, maar als je de punten niet meeneemt heb je niet wat je wilt. Het is niet zo dat we het niet kunnen, maar voetbal is soms zoals het vandaag is. In de rust hebben we gesproken over de manier waarop we met onze kansen omgingen. We hadden een goed idee en de passes waren verzorgd. Maar ja, dit kost gewoon twee punten”, aldus Ritsu Doan.