Home Nieuws Wesley Sneijder: ‘Twijfels bij landstitel PSV in 2007’

Wesley Sneijder: ‘Twijfels bij landstitel PSV in 2007’

2913
0

De historische Eredivisie-ontknoping van 29 april 2007, waarbij PSV op de valreep de landstitel wist te veroveren, is bij menig Ajacied of oud-Ajacied nog altijd een pijnpunt.

PSV won in april 2007 met 5-1 van Vitesse en troefde Ajax op één doelpunt af. De uitslag van de wedstrijd in Eindhoven roept vraagtekens op bij Sneijder. “PSV won met 5-1 van Vitesse, dat in de rust de keeper wisselde want de vervelende en provocerende Vladimir Stojkovic kreeg ruzie met de PSV-aanhang op de Oostribune en een jonge onervaren Piet Velthuizen was zijn vervanger.


Het zit Sneijder nog altijd dwars wat er allemaal gebeurde die dag. “Tot op de dag van vandaag vraag ik me af wat daar is gebeurd”, aldus Sneijder in zijn pas verschenen biografie, waarin hij behoorlijk openhartig is. Aad de Mos beweerde jaren later dat hij als coach van Vitesse die dag een Europa Cup sfeer in het Philips Stadion voelde hangen maar Aad de Mos voelt en ziet wel vaker dingen die er niet zijn.

Sneijder vindt het opmerkelijk dat Vitesse met een op dat moment goed doelsaldo van 49-50 aan de voetbalmiddag begon en toch vrij gemakkelijk vijf goals tegen kreeg. “Zij verloren nooit met dergelijke cijfers. Ik spreek uit wat ik destijds uitsprak: is er onder tafel geschoven? Valt nooit te bewijzen, natuurlijk.”

Van tevoren was er contact geweest tussen spelers van Ajax en Excelsior: bij een zege op AZ zouden de Kralingers de wedstrijdpremies van de Ajacieden krijgen, onthulde Kees Luijcks als AZ huurling bij Excelsior recentelijk. “Volgens mij had Excelsior-speler Robert Braber het als grapje de wereld in geholpen. Ajax heeft na dat weekeinde nog intern onderzoek gedaan”, aldus Sneijder, die benadrukt dat dit ‘serieuze’ onderzoek niets boven water heeft gebracht. “Logisch, maar in Alkmaar dachten en denken ze er vast anders over. Zoals ik dacht en denk over die 5-1 in Eindhoven.”

Toch is Sneijder ook schuldbewust en kijkt hij in de spiegel. Ajax kreeg in de slotfase namelijk nog een indirecte vrije trap binnen de zestien meter, nadat Willem II-doelman Peter Zoïs een terugspeelbal oppakte.

Eindhoven en het Philips Stadion hielden de adem in maar het mocht niet zo zijn voor Ajax. Sneijder en Kenneth Perez stonden bij de bal, maar kregen gezelschap van Roger, de laatste Ajacied met rugnummer 14. “Laat mij hem maar nemen, ik schiet hem erin. Hij stond nog niet eens twee minuten in het veld. En wij lieten ons afbluffen. Natuurlijk had Kenneth of ik die vrije trap moeten nemen. Ik kan het nog steeds niet bevatten dat we op die manier een hoofdprijs hebben verloren.”


Facebook Comments