Home Nieuws Wesley Sneijder, de architect van het aanvalsspel van Bruma

Wesley Sneijder, de architect van het aanvalsspel van Bruma

3806
0

Komt het nog goed met PSV’s grote zomeraankoop Bruma? De Portugees zit al maanden in een sportief wak.

Toch wil Bruma er alles aan doen om alsnog bij PSV te slagen. De kritiek op de aankoop is niet van de lucht en als vanzelf, want zo werkt het in de voetballerij nu eenmaal, spits die kritiek zich ook toe op het aankoopbeleid van John de Jong. De Jong is immers verantwoordelijk voor het samenstellen van de selectie.


Afgelopen maanden was het spel van Bruma voer voor analisten. De NOS en FOX analisten vielen over elkaar heen wat de kritieken op Bruma en daarmee de Jong aangaan. Een veel gehoorde analyse was dat Bruma ook op voorhand geen versterking voor PSV zou zijn gezien zijn geringe doelpuntenproductie bij Red Bull Leipzig en Galatasaray.

‘Zo moeilijk kan het niet zijn, toch?’, sneerde Hans Kraaij naar de scouts van PSV. ‘In Duitsland en Turkije scoorden Bruma vrijwel niet dus waarom hier wel dan?’, zei Kraay over de scoringsdrift van Bruma. Maar is dat wel zo? Ook analist Jan van Halst sprak soortgelijke bewoordingen uit. De waarheid is anders.

Bruma wist in Turkije wel degelijk te renderen en scoorde ook volop voor zijn werkgever uit Istanbul. In de Turkse Liga scoorde Bruma in zijn eerste seizoen maar liefst elf keer en gaf hij zes assists. Het aanvalsspel van Galatasaray was deels afgestemd op de kwaliteiten van Bruma. Daarbij speelde Wesley Sneijder zelfs een belangrijke rol. Sneijder strooide met steekpasses op Bruma.

Voormalig trainer van Bruma, Olde Riekerink, blikt in gesprek met Voetbal International terug op de periode van Bruma in Turkije. De Nederlandse trainer gebruikt Bruma als linksbuiten in een 4-2-3-1-systeem, met naast hem de toen in topvorm verkerende Wesley Sneijder als nummer 10. ‘Zij hadden een goede samenwerking’, vervolgt Olde Riekerink. ‘Ik vond dat Bruma in het begin te vaak in de bal kwam en te weinig de ruimtes achter de verdediging bespeelde. Na verloop van tijd ging dat steeds beter, ook door die goede samenwerking met Wesley. Die wist precies wanneer hij Bruma weg moest steken, of wanneer hij hem de bal in zijn voeten moest spelen. Wesley en Bruma waren een uitstekende combinatie.’

Olde Riekerink denkt dat Bruma’s klik met zijn ploeggenoten een belangrijke factor was. ‘Hij was toen een van onze jongste spelers. Bruma keek op naar mannen als Sneijder en Lukas Podolski, op hun beurt ontfermden zij zich over hem. Hij ontwikkelde zich onder de vleugels van spelers die alles al hadden meegemaakt, mijn indruk was dat hij zich daar erg prettig bij voelde.’

De woorden en analyse van Olde Riekerink zouden weleens hout kunnen snijden wat het niet renderen van Bruma bij PSV aangaat. In het goed draaiende elftal van Mark van Bommel was Bruma in juli, augustus en september van 2019 een sterke buitenspeler die zijn tegenstanders makkelijk wist te passeren en daarnaast scoorde en assists gaf. Het verval van Bruma liep parallel met het verval van het elftal van PSV.

Kortom, Bruma rendeert het beste in een stabiel presterend elftal, waarin hij niet de kar hoeft te trekken maar met zijn acties en snelheid openingen kan forceren. Daarbij dient ook de kanttekening te worden gemaakt of de huidige selectie qua leeftijdsopbouw wel in balans is. Voor een speler als Bruma kan dat in een nieuw land en in een nieuwe omgeving zo maar het verschil maken. Bruma heeft meer dan ooit een type Wesley Sneijder nodig.


Facebook Comments