Home Nieuws Waarin verschilt het huidige seizoen met vorig jaar?

Waarin verschilt het huidige seizoen met vorig jaar?

192
0

Waarin verschilt het huidige seizoen met vorig jaar?

Voordat de competitie werd stilgelegd door de huidige coronacrisis was er veel aandacht voor de prestaties van PSV dit seizoen. De Eindhovense club kende een dramatische periode waardoor het momenteel op de vierde plek op de ranglijst staat. Niet bepaald de plek waar ze graag voor willen spelen. Ongeacht of de competitie straks alsnog uitgespeeld gaat worden of niet, de kans dat PSV nog mee gaat doen voor de bovenste plaatsen lijkt niet bijster groot.

Het seizoen tot nu toe kende zoveel hobbels dat het kampioenschap ver weg is voor de Eindhovenaren, terwijl de kansen van PSV op het kampioenschap in de Eredivisie vorig jaar nog zoveel beter waren. In dat seizoen werd de titel pas op het allerlaatste moment verloren aan Ajax, hoewel PSV een immens aantal punten verzamelde. Waar zit het verschil van PSV tussen dit seizoen en het vorige?

De start van het seizoen

Vorig jaar, het eerste seizoen onder trainer Mark van Bommel, begon PSV geweldig in de Eredivisie. De Eindhovense club reeg in de eerste maanden van de succesvolle oud-speler de overwinningen aaneen en hield concurrent en favoriet voor de titel Ajax lange tijd achter zich. In Eindhoven werden de Amsterdammers afgetekend met een 3-0 nederlaag terug naar de hoofdstad gestuurd.

Ook dit seizoen was de start van PSV helemaal niet slecht. Er werd gelijkgespeeld tegen FC Twente, maar daarna won PSV vier keer op rij. Thuis tegen Ajax volgde opnieuw een gelijkspel maar ook dat was absoluut geen slecht resultaat volgens PSV. Ook de drie duels daarna werden door PSV gewonnen. Na 9 speelrondes stond PSV op 23 punten. Weliswaar 4 minder dan vorig jaar, toen PSV alle eerste negen duels won.

De herfst tot aan de winterstop

Het grote verschil tussen het vorige en het huidige seizoen zit ‘m in de herfst. Waar PSV vorig jaar vrolijk doorging met winnen tijdens de herfstperiode ging het dit seizoen compleet mis. Vorig seizoen verloor PSV pas in de veertiende speelronde de eerste punten, uit tegen Feyenoord ging de ploeg met 2-1 onderuit. Maar omdat PSV de overige wedstrijden voor de winterstop allemaal won ging de ploeg toch met 48 punten uit 17 duels aan kop in de Eredivisie.

Dit seizoen ging het de ploeg van Van Bommel minder voor de wind toen de bladeren van de bomen vielen. De eerste nederlaag leed PSV in speelronde 10, uit tegen FC Utrecht. Daarna volgden de nederlagen elkaar in rap tempo op. Het resulteerde in het ontslag van trainer Mark van Bommel, nadat PSV maar liefst 10 duels op rij niet wist te winnen. Ondanks dat de spelersgroep aangaf achter de trainer de staan, werd Van Bommel in december toch ontslagen voor de slechte resultaten. Hij wordt voor dit seizoen vervangen door Ernest Faber.

Het verschil met vorig seizoen is in de maanden oktober, november en december duidelijk geworden. Na zeventien speelrondes had PSV dit seizoen 31 punten, liefst 17 minder dan vorig seizoen. De achterstand op Ajax en AZ was op dat moment tien punten, mede doordat ook de Amsterdammers een mindere periode kende voor de winterstop.

Het vervolg van het seizoen

Vorig jaar leek PSV lange tijd op weg naar het kampioenschap. In de Johan Cruijff Arena had de club zelfs de ultieme kans om concurrent Ajax een definitieve knock-out te geven, toen met een 1-0 achterstand Ajax-speler Noussair Mazraoui de rode kaart kreeg van scheidsrechter Bjorn Kuipers en Luuk de Jong direct daarna de 1-1 maakte. De Amsterdammers wisten met tien man echter alsnog te winnen en brachten daarmee de spanning terug in de titelstrijd.

Het lukte PSV uiteindelijk niet om de voorsprong op Ajax vast te houden en de club eindigde met 83 punten, een gigantisch aantal, als tweede.

Dit seizoen zou PSV tekenen voor een tweede plek. Met een achterstand van zeven punten en een wedstrijd meer, zal dat echter niet makkelijk worden, mocht het seizoen na de coronacrisis alsnog afgemaakt worden.

Conclusie: PSV verloor het seizoen met name in de herfstperiode. Daarna herstelde de club zich wel licht, maar het kwaad was al geschied.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here