Home Nieuws Waar ligt het plafond? Flankspelers geanalyseerd: ‘Gakpo is eenzijdiger, Madueke is veelzijdiger’

Waar ligt het plafond? Flankspelers geanalyseerd: ‘Gakpo is eenzijdiger, Madueke is veelzijdiger’

1136
0

Cody Gakpo en Noni Madueke zijn normaal gesproken aan de laatste maanden bij PSV bezig. Al kunnen we met een zekere voorzichtigheid stellen dat Noni Madueke wellicht nog een jaar in het PSV shirt te bewonderen zal zijn.

Aanvoerder Cody Gakpo lijkt wat verder in zijn ontwikkeling te zijn dan Noni Madueke. Waar ligt het plafond voor beide topspelers in het Europese topvoetbal? Analist Wim Kieft denkt waar te nemen dat Gakpo juist wat eenzijdiger is dan Madueke. Hoe zit dat precies? Kieft baseert zijn mening op de twee recente wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv en Vitesse. Madueke kon geen potten breken tegen Maccabi waar hij dat tegen Vitesse juist weer wel kon.

Madueke zal moeten leren doseren om uit te kunnen groeien tot een dragende speler bij PSV, schrijft Wim Kieft in zijn column. Kieft zag dat Madueke ‘vlak’ speelde tegen Maccabi Tel Aviv. ‘Dan wordt duidelijk dat Noni Madueke nog niet de speler is die PSV bij de hand kan nemen’, vindt Kieft in zijn column in De Telegraaf.

‘Van een negentienjarige, die tweemaal ver is teruggeworpen met spierblessures, mag je dat niet verlangen. Vandaar vond ik het een goede analyse van Schmidt toen hij stelde dat Madueke moet leren doseren. Zijn explosiviteit en manier van spelen vereisen dat. Je kan dat niet negentig minuten volhouden. Niet voor niets heeft zijn lichaam tweemaal een duidelijk signaal afgegeven. De Braziliaanse Ronaldo, ooit ook PSV, kreeg daar eveneens mee te maken. Zijn explosiviteit was ongekend, maar regelmatig protesteerde zijn lichaam”, aldus Kieft over de speler waar hij danig van onder de indruk is.

De kwaliteiten van Madueke staan niet ter discussie, benadrukt Kieft, die ziet dat tegenstanders zich instellen op de actie naar binnen. ‘Opvallend genoeg zie je dat bewustzijn veel minder bij tegenstanders van Cody Gakpo. Terwijl Gakpo eenzijdiger is vanaf links dan Madueke van rechts. Madueke is veelzijdiger in zijn aanvallende acties. Hij kan binnendoor, maar wisselt dat gemakkelijker dan Gakpo af met een actie buitenom.’

Kieft is benieuwd naar hun plafond. ‘Voor zowel Gakpo als Madueke zijn de meeste duels in de Eredivisie en de Conference League geen graadmeter. Voor hun ontwikkeling valt te hopen dat PSV snel terugkeert naar een hoger niveau.’


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here