Home Nieuws ‘Voor een goede Guti ga je naar het stadion’

‘Voor een goede Guti ga je naar het stadion’

1197
0

De waarschijnlijk meest tamme Latijns-Amerikaanse voetballer die er in Europa rond loopt, speelt bij PSV. Erick ‘Guti’ Gutierrez.

De Mexicaanse PSV middenvelder loopt immers niet over van Latijnse passie maar heeft zeker wel eergevoel en karakter want een eerder zomers en winters vertrek bij PSV heeft hij niet overwogen.


Guti wil immers van waarde zijn voor PSV en is nog altijd voornemens om zijn ware aard te laten zien. Maar waarom tapt de Mexicaan niet uit een ander vaatje? In Mexico bekijken ze het geheel met argusogen. ‘Hij is nooit écht tot bloei gekomen in Eindhoven’, ziet ook Pachuca-trainer Wout Westerhof.

De zoon van Hans Westerhof is trainer bij het Mexicaanse Pachuca en maakte Gutiérrez daar van dichtbij mee. “Voor een goede Guti ga je naar het stadion”, zegt hij in gesprek met De Telegraaf over de middenvelder. “Als Andrea Pirlo aan het einde van zijn carrière, haalde hij ballen op bij zijn verdedigers, links in de zone. Dan was het kort combineren en inééns die steekpass of opening. Zo was-ie op zijn best. Al moest hij oppassen dat hij niet als een veteraan zou gaan voetballen, dat had hij soms ook een beetje over zich. Ging alles in één tempo.”

In Nederland komt Gutiérrez tot nu toe nog niet uit de verf. Westerhof durft niet te zeggen waardoor dat komt. “Het kan de opdracht zijn, maar het voornaamste lijkt mij de warmte en het vertrouwen die hij als Mexicaan moet voelen. Mexicanen zijn familiemensen. Hij moet ontspannen zijn voor zijn type spel. In Nederland zal ook veel meer van hem worden geëist. In handelingssnelheid, taken uitvoeren. In Mexico is het lekker voetballen” analyseert Westerhof het spelvan Guti.

“In wedstrijden een balletje ophalen in de zone, op trainingen een positiespelletje en partijvorm zeven tegen zeven.”De band die Gutiérrez had met Lozano was een bijzondere, zo zag ook Westerhof. “Chucky ging al lopen, toen Guti nog moest opendraaien. Die twee hadden een geweldige connectie. Ik durf te stellen dat Lozano nooit zo snel, zo ver was gekomen zonder Guti in zijn lichting. Guti liet hem voetballen en nam hem in bescherming alsof het zijn broertje was. Hij zal Lozano missen”, aldus Westerhof over zijn voormalig pupil.


Facebook Comments