Home Nieuws Visionair Harry van Raaij betrokken bij plannen Europese league

Visionair Harry van Raaij betrokken bij plannen Europese league

17
0

Harry van Raaij voorzag 20 jaar geleden al dat er een alternatief moest komen voor de situatie van de dominerende eliteclubs uit de grote voetballanden. Van Raaij is als visionair van toen nu wederom toegetreden tot de werkgroep die grootse plannen aan het voorbereiden zijn.

In de zomer van 2000 presenteerde Van Raaij zijn plannen en ideeën en nu, zestien jaar later, ligt er volgens De Telegraaf een groot plan bij een Engelse partij om het plan van toen te gaan inrichten. Ook investeerders en sponsoren zijn al bereid gevonden om mee te doen. Van Raaij is ook betrokken geweest in het proces, vanwege zijn kennis van zaken en de plannen die hij toentertijd zelf al smeedde voor een andere Europese competitie.


“Ik heb een geheimhouding, dus kan ik er in dit stadium niet meer over vertellen. Het is een compleet uitgewerkt plan. Omdat uw krant mij ermee confronteert, jok ik er niet over”, zegt de 79-jarige oud-voorzitter in de Telegraaf. Het project van begin deze eeuw werd uiteindelijk afgeschoten door de UEFA, tot spijt van voorzitter Van Raaij. “Ik ging destijds met de voorzitter van Glasgow Rangers, David Murray, naar de UEFA.”

Van Raaij verteld dat er destijds een uitstekend project gaande was, dat werd omgedoopt tot de Atlantic League. Niet alleen PSV was voor, maar ook het toenmalige Glasgow Rangers zag het dus helemaal zitten. “Maar ook Celtic en Anderlecht sloten zich bij ons aan. Jorien van den Herik en Michael van Praag vonden het een stap te ver”, herinnert Van Raaij zich nog. Hij zegt dat het jammer is dat de voetbalwereld ‘fundamenteel stil is blijven staan”.

Dat er nu wel schot in de zaak zit en partijen in Engeland bezig zijn een Europese competitie te creëren, komt volgens Van Raaij door de grote macht van de clubs uit de Premier League. Hij denkt dat voetballanden als Frankrijk, Duitsland en Italië vrezen voor een verder toenemende macht voor de Engelsen. “Ze zijn voor iedereen onbereikbaar geworden. Daar gaan we nooit meer bij in de buurt komen. Dus nu staat men er wel voor open.”


Facebook Comments