Home Nieuws VIDEO: Top 10 kopdoelpunten Luuk de Jong | Ook cijfermatig is De...

VIDEO: Top 10 kopdoelpunten Luuk de Jong | Ook cijfermatig is De Jong met afstand beste kopper van Europa

2031
0

Ruud van Nistelrooij, Cristiano Ronaldo en Luuk de Jong. Zomaar een rijtje topspitsen waarvan de laatste twee nog actief zijn.

Weliswaar zijn Ronaldo en De Jong niet meer op het hoogste niveau actief maar voor Cristiano Ronaldo en Luuk de Jong geldt dat ze voorheen wel degelijk in de top van Europa actief waren. Ruud van Nistelrooij heette vroeger een Europese topspeler te zijn, die vooral naam en faam maakte als afmaker. Koppend was Van Nistelrooij niet de beste. Dat geldt ook voor Cristiano Ronaldo, die koppend wel wat doelpunten maakt maar daarin niet de beste is.

De beste kopper van allemaal is toch echt Luuk de Jong, ook cijfermatig. Sterker nog, De Jong ís de beste kopper van Europa. De Jong is de beste kopper van alle Europese topcompetities. Sinds hij in 2008 debuteerde voor De Graafschap kopte hij 73 keer raak. En daarmee is hij de succesvolste kopspecialist op aarde. Tweede op de lijst is niemand minder dan diezelfde Cristiano Ronaldo. Ronaldo kopte 69 keer raak.

Door heel Europa staat Luuk de Jong bekend als uitmuntend kopper. Het zijn unieke als even ongekende kwaliteiten want De Jong is niet per definitie de langste spits die er in Europa rondloopt. In alle Europese topcompetities had geen enkele speler zo weinig minuten nodig per kopdoelpunt, zo analyseerde Voetbal International eerder. Die analyse gaat terug tot in het tijdperk FC Barcelona, waar De Jong een seizoen actief was. Elke 129 minuten was het raak in het shirt van FC Barcelona. Daarnaast waren er per 90 minuten maar twee spelers die vaker een koppoging deden, rekende Voetbal international voor na het raadplegen van de statistieken.

Cody Gakpo en Jetro Willems wisten Luuk de Jong erg vaak te bedienen en ondertussen lijkt Jordan Teze die rol over te nemen. Teze weet De Jong steeds vaker te bedienen met puike voorzetten, die tot kopdoelpunten voor De Jong leiden.

Tussen 2014 en 2017 speelden Willems en De Jong samen bij PSV. Willems is nog altijd onder de indruk van Luuk de Jong. “Eerlijk, van alle voetballers die ik heb gezien… Met het hoofd is hij wel echt de beste”, zegt de back in de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus van ESPN. Als presentator Milan van Dongen vraagt of hij De Jong daadwerkelijk de beste kopper ter wereld vindt, antwoordt Willems bevestigdend. “Ja, veruit.”

Fresia Cousiño Arias vraagt de back van Heracles wie er het meeste erkenning verdient voor de goals. Willems met zijn voorzet, of De Jong met zijn kopkracht. “Soms sloeg het nergens op. Dan was het gewoon een slechte voorzet. Maar soms mocht ik ook de props krijgen. Maar eerlijk, hij zei me dat ik ze gewoon voor moest gooien. En heel vaak deed ik het dan gewoon, en waren het slechte voorzetten die hij er alsnog gewoon inkopte.”

In onderstaande video een compilatie van de 10 mooiste kopgoals van Luuk de Jong in het shirt van PSV. De ene kopgoal is daadwerkelijk nog mooier dan de andere kopgoal.


Vorig artikelKwaliteiten, passes en dribbels Tygo Land in beeld | ‘Niet veel spelers die spelen zoals hij’
Volgend artikelPSV fans kiezen massaal voor verbouwing en groter Philips Stadion op dezelfde locatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in