Home Columns Video: De drone boven het trainingsveld van PSV

Video: De drone boven het trainingsveld van PSV

11
0

AD journalist Maarten Wijffels vergezeld PSV op het trainingskamp op Malta. Wijffels schrijft over de drone boven het trainingsveld van PSV.

Klik hier voor het filmpje van AD Sportwereld.

‘PSV traint in Valletta. De warming-up is net begonnen, Andrès Guardado geeft een pass en boven zijn hoofd hoort hij ineens gezoem. Een zwerm bijen? Nee, het is het geluid van een drone die laag over het oefenveld scheert. Bij PSV staan ze altijd open voor innovatie en vernieuwing. Vijf jaar geleden waren ze de eerste club die een octocopter de lucht in stuurde om een apart sfeerbeeld te schieten bij een training. Nu wordt voor het tweede trainingskamp op rij geëxperimenteerd met zijn doorontwikkelde opvolger, de drone.

Het witte vaartuigje debuteerde afgelopen juli in het Franse Evian. Daar bereidde PSV zich voor op een seizoen met Champions Leaguevoetbal. ,,Het was toen echt nog pionieren, ook met de trainer”, zegt Jörgen van der Meulen van PSV-Media. Namens de club schafte hij de drone aan voor zo’n 1300 euro. ,,Hij mag tot 120 meter hoogte filmen, dus daar hoeft niemand last van te hebben. Maar het zoemen kan wel storend zijn. Cocu vond het echter prima. Hij was zelf ook benieuwd.”

De besturing gebeurt met een soort joystick. Voor de bediening tekent deze week de cameraman van PSV-TV, relaxt wandelend langs de zijlijn in het zonnetje. Op hun gsm kan de crew van PSV-TV de opnames meteen live bekijken. Zij gebruiken de beelden nu vooral nog om hun uitzendingen op te leuken. Van der Meulen: ,,De kwaliteit is fantastisch. HD. En nooit schokkerig. Zelfs bij windkracht 4 of 5 hangt zo’n drone stabiel in de lucht.”

Uiteraard wordt er ook al verder gedacht. Cocu en zijn staf zouden de drone ook boven een positiespel kunnen laten zweven. Van bovenaf worden dan in één keer de looplijnen van alle spelers zichtbaar. ,,In Frankrijk hebben we daar afgelopen zomer één keer kort mee geoefend”, vertelt Thijs Slegers, manager perszaken van PSV.

Video-analist Wim Rip ziet grote mogelijkheden. Hij verwacht er over een paar jaar ook officieel in wedstrijden mee te kunnen werken. ,,Stel je voor dat je zo’n drone straks twee uur in de lucht kunt houden rond de middenlijn. Man, dat zou ik geweldig vinden.’


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here