Home Nieuws VI: PSV zakt defensief door de ondergrens

VI: PSV zakt defensief door de ondergrens

9
0

Vi analyseerde deze week de achilleshiel van PSV, namelijk de defensie. Ondanks  de aankopen van de stabiele factor Hector Moreno en de ontwikkeling van Jeffrey Bruma, zijn de defensieve cijfers van PSV toch wederom voor het zoveelste seizoen een zorgenkindje te noemen. Verguisde spelers als Mike van der Hoorn en Nick Viergever kunnen helaas betere cijfers overleggen.

VI constateerde dat zodra PSV een versnelling hoger gaat spelen de ploeg defensief door de ondergrens zakt. Cambuur scoorde 2 goals zoals eerder de Graafschap en Twente maar ook Zwolle in Eindhoven al naar hartenlust mochten scoren. Tel daarbij op de recente onnodige tegengoals in Alkmaar en de titel is op doelsaldo uit beeld geraakt. De statistieken zeggen alles. PSV kreeg dit seizoen liefst 19 van zijn 31 tegentreffers – 61 procent – tegen clubs uit het rechterrijtje, weet het weekblad te melden.

Het zijn cijfers die het ware verschil tussen Ajax en PSV verklaren. De Eindhovenaren maakten vijf doelpunten meer dan de Amsterdammers (85 tegen 80), maar incasseerden er elf meer (31 om 20). Liefst negentien keer hield de defensie van Ajax de nul, terwijl PSV dertienmaal een clean sheet behaalde. Toch blijft in het Philips Stadion vooral de vraag hangen of de defensieve verschillen in de benen of tussen de oren zitten, schrijft VI.

Doelman Jeroen Zoet kent het sterkste jaar in zijn carrière en liet zich zowel in de Champions League als onlangs in Oranje tijdens de oefeninterland tegen Engeland gelden. Met Héctor Moreno en Jeffrey Bruma beschikt PSV over twee verdedigers in de as, die beiden een stabiel seizoen doormaken. Hoewel Jetro Willems vooral aanvallend zijn meerwaarde toont, en ook Santiago Arias bij balbezit graag vooruit denkt en handelt, zijn beide spelers internationals met ervaring. Daarnaast lieten de verdedigers op momenten waarop alle spotlights op hen gericht was, zien dat een clean sheet mogelijk is. In de CL hield PSV de nul tegen VfL Wolfsburg en Manchester United, terwijl Atlético Madrid in de achtste finale in 210 minuten evenmin wist te scoren. De defensieve grillen van PSV lijken dan ook aan het oppervlak te komen zodra de ploeg vol overgave, en met defensieve gemakzucht, vooruit voetbalt. Dan is de balans in het team weg, de restverdediging minimaal, waardoor spelers in problemen komen. Zelfs de zwakste opponenten kunnen dan toeslaan. Een gevoelige eigenschap, die de club waarschijnlijk opbreekt in de zinderende titelstrijd, analyseert VI. Alleen daarom al is het onverklaarbaar dat de tot nog toe overbodige en lui ogende Maher weer mocht opdraven in een uiterst belangrijke wedstrijd als die tegen Cambuur. Een basisplaats voor de meer verdedigende Schaars was veel logischer geweest.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here