Home Nieuws VI pleit voor excuses: Moet Nederland Roger Schmidt excuses maken?

VI pleit voor excuses: Moet Nederland Roger Schmidt excuses maken?

732
3

Lof, veel lof in Portugal. Roger Schmidt is kwartfinalist met Benfica in het meest prestigeuze toernooi van de mondiale voetbalwereld.

De kanttekening mag zijn: Dat was Benfica vorig seizoen ook, door het overschatte Ajax uit te schakelen. Toch lopen Portugese media weg met Roger Schmidt. Weinig discussies, geen ruzies met arbiters en journalisten. Slechts een flesje water richting het hoofd van Roger Schmidt twee geleden toen ontevreden supporters van de tegenpartij het juichen van Schmidt niet konden waarderen.

De Duitse trainer, die weleens over een kort lontje beschikt, gooide het flesje zonder pardon terug het publiek in. Nee, op die tribune is Roger Schmidt even niet meer zo geliefd en populair. Een klein jaar geleden won Schmidt de KNVB beker met PSV en daar is de Duitser nog altijd trots op. Terugdenkend aan die periode glimt Schmidt weer even van trots want hij wilde perse iets tastbaars achterlaten in Eindhoven en zo geschiedde. Schmidt is dankbaar dat hij trainer van PSV mocht zijn.

In Portugal is alles anders en zit hij beduidend hoger op de troon dan hij in Nederland op de troon zat. Veel kritiek kreeg Schmidt te verwerken en echt presteren deed PSV onder Schmidt niet. Hoe zit dat nu precies? In Portugal presteert Schmidt juist wel. Hebben we het in Nederland verkeerd gezien?
Weekblad Voetbal International vindt van wel. Toch valt Roger Schmidt zeker best veel te verwijten over zijn beide jaren in Eindhoven. PSV was nagenoeg nooit fit en won geen grote wedstrijden. Het elftal van Schmidt wisselde bijna wekelijks een geweldige eerste speelhelft af met een hopeloze tweede helft. In Europa stond PSV vaak voor schut, zoals in San Sebastian tegen Real Sociedad maar later ook in de thuiswedstrijd tegen Leicester City, waar het PSV van Schmidt juist in de slotfase op fitheid door de hoeven zakte.

Schmidt posteerde ook gerust Cody Gakpo in de spits met als uitleg dat dit goed voor zijn ontwikkeling was, of speelde thuis tegen sc Heerenveen juist zonder spits. Hoe dan ook, in Lissabon is alles anders. Een vergelijking trekken loont feitelijk niet. Het is niet gezegd dat Schmidt juist wel die uitstekende trainer is omdat Benfica nu goed presteert. Ga maar na: twee verschillende competities en twee verschillende clubs. Vergelijken heeft geen zin. Misschien is de concurrentie in Portugal juist weer van een ander niveau.

Wat dan weer wel in het voordeel van Roger Schmidt spreekt, is dat ook Benfica twee van haar beste spelers verloor afgelopen zes maanden. Respectievelijk Liverpool en Chelsea sloegen toe in Lissabon maar Schmidt en Benfica blijven op hetzelfde niveau presteren. Dus het zoeken naar excuses dat Cody Gakpo en Noni Madueke als oorzaak mogen worden gezien voor het redelijk falende PSV, mag ook wel een keer afgelopen zijn.

Voetbal International is in ieder geval van mening dat Nederland best excuses mag maken richting Roger Schmidt. Alle kritische noten zijn wel gekraakt ten tijde van de periode Schmidt in Nederland.

‘In Portugal komt al zijn opgedane kennis en ervaring eruit nu visie, team en cultuur perfect op elkaar aansluiten. Schmidt vond het vorig jaar september opwindend en uitdagend om te kijken hoe ver hij kon komen met Benfica. Hij had in de spelersgroep een energie aantroffen die hem inspireerde. Het kwam erop neer een manier te vinden om elke drie dagen ‘betrouwbaar’ te kunnen spelen. Wat hem bij PSV niet lukte, heeft hij wel gevonden bij Benfica. Plus het feit dat hij in Portugal niet met de nek wordt aangekeken omdat hij voetbal op een andere manier ziet. Niet elk gesprek met hem is een worsteling. Top level Roger Schmidt verdient excuses uit Nederland’, aldus Süleyman Öztürk namens Voetbal International.


Vorig artikelEarnie Stewart ziet netwerk PSV groter en groter worden | Pijnlijk geheel voor de KNVB
Volgend artikelYorbe Vertessen geniet van prestaties Gakpo | Vertessen dreigt concurrent van Bakayoko te worden bij de Rode Duivels

3 REACTIES

  1. Ik bedoel natuurlijk Ajax had dan 2 punten minder gehad en PSV 1 punt meer maar PSV was dan desalniettemin onder Smidt ook landskampioen geweest!

  2. Die bal in de wedstrijd tegen Ajax, die duidelijk over de zijlijn was, maar waarbij scheidsrechter Makkelie net deed alsof dit niet zo was. Waardoor de goal die Ajax tegen PSV maakte bleef staan. Als Makkelie dit eerlijk had beoordeeld dan was PSV onder Schmidt kampioen geweest (want Ajax 2 punten minder en PSV 2 punten meer).

  3. Nee, Nederland hoeft geen excuses te maken.
    Maar de Media uit Amsterdam en Hilversum wel. Die hebben niet nagelaten om deze man de poten onder zijn stoel weg te schrijven.
    Zoals ze bijna altijd doen wat betreft PSV.
    Hou daar maar eens mee op, dan zijn we al een heel eind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in