Home Columns VI, NOS en Henk Spaan voeren landelijke PSV frustratie verder op

VI, NOS en Henk Spaan voeren landelijke PSV frustratie verder op

118
0

Ronald de Boer, Johan Derksen, Sjaak Swart. Zo maar wat namen van journalisten en analisten die wekelijks hun gal spuwen over de relatief grote voorsprong van PSV op de concurrentie, in combinatie met het vertoonde spel.

VI, Jeroen Grueter, Tom Egberts, Henk Spaan. Zo maar wat nieuwe namen van journalisten en verschillende media die elkaar na de meest recente speelronde slechts napraten en daarmee de landelijke frustraties voeden over de voorsprong van PSV op de naaste belager(s).
Voetballers, trainers en clubvertegenwoordigers wordt vaak verweten een voorbeeld functie te hebben op moment dat er buiten de lijnen van het acceptabele wordt geacteerd. Geldt dit ook voor journalisten of hebben deze vaklieden een vrijbrief om te verkondigen wat ze willen?

De aantijgingen over het vertoonde spel van de koploper van de Eredivisie worden wekelijks opgerakeld. Steeds is het de factor geluk die uit de kast wordt gehaald. Het begon zondag namiddag om half 5 met Jeroen Grueter die namens de NOS meteen met de deur in huis viel en Cocu wees op een slechte wedstrijd van PSV zijde. Cocu diende de NOS man meteen van stevige repliek door een wedervraag te stellen over de prima eerste helft van PSV. ‘Vond je? Ik was anders aardig tevreden over de prima eerste helft van ons’, zei Cocu tegen Grueter.

Het vertoonde spel op Woudestein voor rust was een antwoord op de vraag of PSV wel het spel kon maken. VI maakte het na de wedstrijd nog bonter dan de NOS door overdreven te wijzen op een ‘dramatische’ 2e helft met de kop: ‘PSV ontsnapt na dramatische 2e helft’. Overdrijven blijkt maar weer eens vak te zijn.
Het analytische weekblad krijgt het niet voor elkaar te wijzen op een prima eerste helft, waarin ook niet voor de eerste keer werd afgerekend met het feit dat het elftal van Philip Cocu ‘by far’ niet achterover leunt en wel degelijk het spel weet te maken.
Tom Egbers kopieerde het negativisme zondagavond bij Studio Voetbal. Egbers opende de blik op PSV met de uitspraak: ‘PSV had opnieuw geluk zoals elke week het geval is. Slecht spelen en toch winnen; PSV krijgt het elke week voor elkaar. Ook tegen Excelsior pakt PSV door geluk de overwinning’, zei Egbers, die zijn stelling daarna zag worden weersproken door Pierre van Hooijdonk.

De kinderlijke Henk Spaan, bij het programma Rondo van Ziggo kwijlend mijmerend over Justin Kluivert en Hakim Ziyech, kon niets anders concluderen dat geluk de enige factor van succes is voor PSV. ‘Ze staan gewoon door geluk bovenaan’, sprak Spaan met pijnlijke gelaatsuitdrukkingen uit. De beste man irriteert al pratend over voetbal en zijn geliefde Ajax alle kanten op. Het gekwijl over de Toekomst en doorgebroken jeugdspelers van het niveau Heitinga en Maduro, is menig voetbalfan een doorn in het oog. Spaan zelf heeft niets door wat de irritatiegrens over zijn aanwezigheid in voetbalpraatprogramma’s aangaat.
Prompt gooide Spaan er nog maar eens een kwijlend verhaal over Hakim Ziyech in het Marokkaanse elftal uit, gevolgd door een nietszeggend verhaal over scouts die Lozano hadden ontdekt. De dichtende journalist heeft met zijn subjectieve en kwijlende blik op zijn Ajax geen enkele meerwaarde in een panel met analisten en verslaggevers.

Naar mate de voorsprong van PSV gelijk blijft of groeit, groeit de landelijke frustratie richting het elftal van Philip Cocu. Deze frustratie wordt met name gevoed door lieden als Tom Egbers, Sjaak Swart, Henk Hoitink, Ronald de Boer en Henk Spaan. Volwassen mannen die zich tot het kinderlijke toe niet kunnen beheersen in een analyse van een voetbalwedstrijd.
Henk Hoitink van het Parool, die meent dat dit PSV het slechtste PSV in 40 jaar is, spant daarbij de spreekwoordelijke kroon. De Trouw hoofdredacteur en zeurkous kijkt daarbij dusdanig chagrijnig alsof PSV zijn gehele weekend steeds opnieuw weet te verpesten als hij op maandagavond aanschuift bij de Tafel van Kees.

Geen enkele journalist of analist, op één uitzondering na, lukte het afgelopen weken en met name afgelopen weekend, objectief naar overwinningen van PSV te kijken. Hulde voor Pierre van Hooijdonk die in het programma Studio Voetbal als rechtlijnige analist gewoon feiten blijft benoemen en de verschillende gezichten van een wedstrijd kan beoordelen en analyseren.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here