Home Nieuws VI gaat nog verder dan Roger Schmidt: ‘Meer rust voor Ajax is...

VI gaat nog verder dan Roger Schmidt: ‘Meer rust voor Ajax is een vorm van competitievervalsing’

9611
0

PSV en Ajax strijden deze week om de Nederlandse punten op de Europese lijst van coëfficiënten. Na de zware Europese week staat de onderlinge topper tussen beide clubs op de agenda.

Daarover had Roger Schmidt alvast wel iets te zeggen. Althans, er werd een vraag over gesteld. Dat is zeker een verschil want het antwoord van Schmidt ging Nederland weer helemaal door wat de journalistieke inslag van zijn antwoord betrof. De Duitse trainer gaf slechts antwoord op een vraag over de rustverhoudingen van beide clubs deze week. Ajax heeft meer dagen rust dan PSV voor de onderlinge topper.

Echter heeft PSV weer meer rust in de dagen voor de Europese wedstrijd tegen AS Monaco dan dat Ajax dat heeft in de dagen voorafgaand aan Ajax – Dortmund. Dus, doe er je voordeel mee Roger Schmidt, zijn we geneigd te concluderen. Of train wat minder hard en lang, zou een tweede goede optie kunnen zijn. Hoe dan ook, Voetbal International stelt Roger Schmidt geheel in het gelijk. Het weekblad deed onderzoek en concludeerde dat het competitievervalsing is. VI schrijft na onderzoek:

‘Hoewel Schmidt geen groot punt wilde maken van het voor PSV ongunstige schema lijkt de planning van de topper toch een vorm van competitievervalsing. Dat toont een onderzoek op basis van meer dan 27.000 wedstrijden tussen 2001/02 en 2010/11 aan.’

Het weekblad baseert zich op een officiële studie van de zogenaamde kenner en voetbalwetenschapper Raymond Verheijen. ‘Die studie werd circa tien jaar geleden gedaan door de World Football Academy van Raymond Verheijen.

Na slechts twee rustdagen (bijvoorbeeld donderdag-zondag, zoals PSV) hebben voetbalploegen:

– Minder kans om te winnen (-40%)
– Meer tegendoelpunten in het laatste half uur (+75%)
– Minder doelpunten voor in laatste half uur (-70%)

Dat effect is sterker indien een elftal (zoals PSV) na slechts twee rustdagen een uitwedstrijd speelt. Bij drie of meer rustdagen (zoals Ajax heeft) doet dit effect zich niet voor’, aldus Voetbal International over de rustverhoudingen van PSV en Ajax na de Europese wedstrijden.

Dat het in het verleden weleens precies omgekeerd was, doet niets af aan de scherpe zienswijze van Voetbal International.
Zo pleitte Ajax er in het voorjaar van 2017 voor om net na de Europa League wedstrijd Schalke – Ajax, de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax in Eindhoven te verzetten. Ajax speelde die donderdagavond een zware Europa League wedstrijd inclusief verlenging in Gelsenkirchen en kon twee dagen later alweer naar Eindhoven afreizen voor de uitwedstrijd tegen PSV. De KNVB hield toen ook niet bepaald rekening met de belangen van Ajax, hoewel deze wedstrijd wel pas in april op de agenda stond.

Door een rake vrije trap van Jurgen Locadia verloor Ajax met 1-0 van PSV en kon Feyenoord opgelucht adem halen richting de felbegeerde landstitel van 2017. PSV en Ajax strijden aanstaande zondag vanaf 16.45u om de koppositie in de Eredivisie. De winnaar mag zich koploper van de Eredivisie noemen. Bij een remise blijven Ajax en PSV respectievelijk de nummer een en twee op de ranglijst.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here