Home Nieuws Verhaal van Eindhoven als kleinste stad winnaar Europa-Cup 1 is uniek maar...

Verhaal van Eindhoven als kleinste stad winnaar Europa-Cup 1 is uniek maar ook Lens is uniek | Lens 8 keer kleiner dan Eindhoven

460
0

Voetbal leeft in de ene Europese stad nu eenmaal meer dan in de andere Europese stad. De situatie van Lens, industrie- en mijnwerkerstad, is een bijzondere situatie te noemen.

Het voetbal leeft in Lens. Wat dat betreft kan PSV de borst natmaken dinsdagavond in Noord-Frankrijk. Lens is een vaste deelnemer aan Ligue 1 maar heel vanzelfsprekend is dat nog niet. Lens promoveerde namelijk enkele jaren terug pas naar Ligue 1. In het seizoen 2019 – 2020 speelde Lens zelfs nog in Ligue 2.

De in het noorden van Frankrijk gelegen club wordt ook in Frankrijk niet meteen als absolute topclub gezien omdat het daarvoor wel te weinig sportieve topprestaties heeft weggezet afgelopen 10 jaar. Zo speelt de club uit Lens voor het eerst sinds 10 jaar weer een keer Europees voetbal nadat het jaren geen grootse rol in Frankrijk kon spelen en lang in Ligue 2 bivakkeerde.

In totaal degradeerde Lens maar liefst drie keer. Sinds 2020 is de club terug in de Ligue 1. Na twee zevende plaatsen werd vorig jaar met de tweede plek de hoogste positie sinds 2002 behaald, toen Lens ook als tweede eindigde. Maar op dit moment staat Lens weer in het rechterrijtje, op de vijftiende plaats. Lens is na een jarenlange crisis terug in de Champions League. Aan het einde van de jaren negentig en het begin van deze eeuw eindigde de club bijna elk jaar in het linkerrijtje in de Franse competitie. In 1998 werd zelfs de landstitel veroverd.

Het stedelijke gebied rond Lens geldt niet meteen als de beste regio in Frankrijk maar meer als een wat armlastiger gebied. De voetbalclub geldt als baken voor de inwoners van de industriestad die Lens te noemen is. In Lens wonen slechts 30000 mensen maar beschikt over een stadion dat net iets groter dan het Philips Stadion is. Stade Bollaert-Delelis herbergt als het vol zit 39000 toeschouwers.

Dat mag opmerkelijk worden genoemd. Europees voetbal, Champions League-voetbal wel te verstaan, in een stad waar nog geen 30000 mensen wonen, is een bijzondere situatie te noemen. In een stad als Brussel wonen twee miljoen mensen maar voetbalclub Anderlecht krijgt het stadion nog niet met 25000 fans bezet. In vergelijking met Anderlecht mag PSV ook met recht trots zijn op de trouwe achterban. Eindhoven is nog altijd de kleinste stad van Europa waar ooit de Europa Cup 1 veroverd werd. Kortom, uniek.

In Nottingham en Porto, waar men zich ook winnaar van de Europa-cup voor landskampioenen mag noemen. wonen nog altijd meer mensen dan in Eindhoven. Genoeg over de historie, terug naar het heden. Racing Club de Lens geldt als levendige club met dito geschiedenis maar kan niet tippen aan de geschiedenis en historie van PSV. En dus mag er van dit PSV worden verwacht dat er twee keer een goed resultaat tegen de nummer twee van Ligue 1 van vorig seizoen wordt behaald.


Vorig artikelVerwachte opstelling PSV in Lens: Ramalho en Dest starten, Tillman in plaats van Saibari
Volgend artikelPeter Bosz kiest voor Tillman en Dest, Bosz denkt met Malik Tillman in de basis Lens te kunnen verslaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in