Home Nieuws Veel kritiek voor Schmidt na nieuwe avond met discutabele wissels: ‘Hij wisselt...

Veel kritiek voor Schmidt na nieuwe avond met discutabele wissels: ‘Hij wisselt om te wisselen, één grote chaos’

7622
0

Na afloop is het voor een ieder altijd eenvoudig oordelen. De beste stuurlui staan aan wal maar feit is wel dat Roger Schmidt inmiddels bakken kritiek te verwerken krijgt wat zijn wisselbeleid aangaat.

Heeft de Duitse coach dusdanig veel last van de druk dat dit tot uiting komt in het inmiddels onnavolgbare wisselbeleid? Of ziet Roger Schmidt zaken op het veld die anderen niet zien?
Feit is wel dat sommige wissels nauwelijks te begrijpen zijn. Wordt Noni Madueke gewisseld omwille van de aankomende thuiswedstrijd tegen Feyenoord of wordt Noni Madueke gewisseld omwille van het feit dat hij opnieuw niet goed in de wedstrijd zat? Feit is en blijft dat Madueke de kwaliteiten bezit om ook in het laatste deel van een wedstrijd beslissend te kunnen zijn.


De Spanjaarden uit San Sebastian hadden vooraf het huiswerk in ieder geval goed gedaan. Buitenspelers Noni Madueke en Cody Gakpo werden in balbezit veelal omsingeld door 3 tot 4 Spanjaarden, zodat er nauwelijks ruimte lag om op snelheid te passeren en de diepte te zoeken. Het was na een minuut of 25 wachten op een tactische omzetting van Schmidt door Gakpo en Madueke in ieder geval van kant te laten wisselen om iets te forceren dan wel te verrassen maar Schmidt liet de vleugels in tact.

Waarschijnlijk gooide de 1-0 zand in de ogen van Schmidt. De voorsprong was deels te danken aan een actie op de achterlijn van Madueke, die even geen drie Spaanse spelers voor zich en dus meteen zijn waarde kon bewijzen. Matig keeperswerk stond verder aan de basis van de 1-0 van Mario Gotze.

PSV begon scherp aan de tweede helft maar Schmidt bleek opnieuw weinig geduld te hebben met Madueke en wisselde erop los. Net als in Alkmaar wilde Schmidt de voorhoede snel omgooien. Yorbe Vertessen voor Noni Madueke riep bij velen vraagtekens op maar de Duitse trainer maakt het vier minuten voor tijd nog bonter door Gakpo te wisselen voor Bruma. Een balvaste speler met een goed schot in de benen en bovendien een actie in huis, kan in de slotminuten nog altijd meer betekenen dan een weinig behendige speler als Bruma, die in de kleine ruimte vaak hopeloos faalt.

Analist Johan Derksen zag het wisselen van Schmidt met lede ogen aan. Derksen haalde na afloop genadeloos uit naar Roger Schmidt. “Deze trainer stelt zijn sterkste elftal op, daar denkt hij over na. Hij kan dat beoordelen, want hij werkt dagelijks met ze”, begint Derksen over Schmidt. “Dan zet hij een heel logisch elftal neer, maar deze man. Als het even tegenzit in de wedstrijd, dan begint hij als een waanzinnige te wisselen en eindigen we met de helft van het basiselftal. Iedere speler die hij vervangen heeft, was een verzwakking.”

Vooral de wissel van Noni Madueke zorgde voor het nodige onbegrip bij Derksen. “Nee, die zat niet in de wedstrijd. Maar het is wel één van de weinige spelers die één minuut voor tijd opeens wél weer in de wedstrijd zit en deze kan beslissen”, zo vervolgt hij. “Schmidt wisselt om te wisselen. Dan heeft hij het over fitheid, maar de wedstrijd van vanavond was de belangrijkste. Het wordt één chaos”, aldus Johan Derksen over een nieuwe avond met discutabele wissels.