Home Nieuws Veel besproken Spaanse baas La Liga wijst naar PSV in Eredivisie: ‘Dat...

Veel besproken Spaanse baas La Liga wijst naar PSV in Eredivisie: ‘Dat geeft mogelijkheden aan PSV’

4791
0

La Liga-baas Javier Tebas is vrijwel wekelijks in het nieuws in het Spaanse en Europese voetbal.

Tebas is steeds verwikkeld in stevige discussies met de voorzitters van Real Madrid en FC Barcelona en zo nu en dan monden die discussies ook uit in modder gooien. Met name Laporta ondervindt geregeld de druk vanuit La Liga door de financiële situatie van de club. Ook stoeit Tebas geregeld met de voorzitter van de Franse voetbalbond en met PSG voorzitter Nasser Al-Khelaifi.

Echter heeft de voorman van de Spaanse Liga ook oog voor de Eredivisie. Tebas volgt de clubs uit de Eredivisie, blijkt uit zijn relaas. Tebas weet dat de Nederlandse topclubs moeite hebben om hun belangrijkste spelers te behouden door de grote financiële verschillen met de topcompetities. TV gelden, wereldwijde commercie en allerlei andere randzaken zorgen ervoor dat de kleinere voetballanden achter lopen op diverse topcompetities. Wel zorgen de Eredivisieclubs die Europees spelen voor meer aandacht nu het Portugal voorbij gestreefd is en Frankrijk in beeld heeft.

De Spaanse bestuurder ziet ’third party ownership’ als oplossing voor PSV, Feyenoord, AZ en Ajax. “Ja. Want wat is de situatie: vijftien à twintig jaar geleden verliet een goede Nederlandse voetballer de Eredivisie als hij 23 of 24 was. Nu vertrekken ze met 19 jaar”, vertelt Tebas aan het Algemeen Dagblad.

Third party ownership is sinds 2015 verboden door de FIFA, maar als het aan de La Liga-voorzitter ligt komt daar verandering in. “Third party ownership, externe partijen die mede investeren in spelers, is eerder geprobeerd, maar een gebrek aan regulering zorgde voor chaos. Terecht dat het toen verboden is. Maar nu is de voetbalwereld financieel meer gereguleerd, meer gestructureerd. Er zijn nu echt wel investeringsfondsen met een goede organisatie.”

“Het geeft mogelijkheden aan PSV om jonge spelers langer te behouden”, gaat Tebas verder over de Nederlandse clubs PSV, Feyenoord, AZ en Ajax. “Een Nederlandse topclub zou nu 30 procent van de transferrechten kunnen verkopen van een speler die ze over vijf jaar daadwerkelijk in de verkoop doen. Op die manier garandeer je meer zekere inkomsten voor jonge spelers, waardoor je ze hogere salarissen kunt bieden en daarmee langer aan je kunt binden”, klinkt het vanuit Spanje.


Vorig artikelVan der Vaart gaat door met lofzang maar geeft Simons ook PSV advies: ‘Simons kan zo mee bij Barcelona’
Volgend artikelBeslissende Branco van den Boomen wint Coupe de France | Ook in bekertoernooi assistkoning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in