Home Nieuws Vasthouden aan het systeem en ‘vriendjespolitiek’? ‘Mvogo is een ‘vriendje’ van Schmidt...

Vasthouden aan het systeem en ‘vriendjespolitiek’? ‘Mvogo is een ‘vriendje’ van Schmidt maar voldoet niet’

4131
0

Iedere nieuwe trainer neemt bij zijn nieuwe werkgever het eigen team mee. Dat is van alledag en zal altijd zo blijven.

Plots werd het contingent Duitsers wel erg groot in maart 2020 na de bekendmaking dat Roger Schmidt voor twee seizoenen de trainer van PSV zou worden. Een fysiektrainer, een voormalig persvoorlichter en een assistent-trainer. Allen volgden zij in het spoor van Roger Schmidt hun weg naar Eindhoven.


Daarop volgden meteen meer Duitsers en spelers die uit de koker van Schmidt kwamen. Nu PSV op de tweede plaats weet af te koersen zorgt het onder de fans voor kritische geluiden. Cynisch en kritisch als de PSV fans kunnen zijn, moeten we het realisme ook niet uit het oog verliezen. PSV staat zeker in de steigers en lijkt klaar om vanaf augustus te gaan oogsten.

Blijft Schmidt in zijn tweede seizoen vasthouden aan zijn systeem, is een vraag die vaak te beluisteren valt. En blijft Schmidt spelers mogen halen die uit zijn koker komen, wat als vanzelf voor de term ‘vriendjespolitiek’ zal zorgen.

Zoals gezegd staat er na een jaar Schmidt bij PSV toch een geraamte en een fundament waarop verder kan worden gebouwd. Voor het zover is zal Schmidt toch nog wat twijfels moeten wegnemen wat zijn systeem aangaat. Onze columnist Lucas Ursem heeft zo zijn twijfels over het gehanteerde systeem van de Duitser. Gezegd moet worden dat zijn veelgeprezen systeem met regelmaat zeker zichtbaar was maar overall wel te weinig.

‘Onze trainer kijkt naar het systeem en tornt daar niet aan. Dat neem ik hem kwalijk. Zo wil Schmidt dat Zahavi uitzakt om mee te voetballen. Iets wat hij in mijn optiek niet kan. Hij en Malen lopen elkaar in de weg in een systeem dat zich het beste laat omschrijven als een trechter’, zo denkt Ursem waar te nemen.

‘Ik geloof gewoon niet in zijn denkwijze omdat we geen middenveld hebben. Zondag ook: Lasse Schone legt voetballend gewoon meer gewicht in de schaal dan Sangare en Rosario samen. Daarnaast is Malen zeer egoïstisch en spelen hij en Gakpo alleen elkaar de bal toe. Daar heb je het dus weer over het teamgevoel. Ze slaan Zahavi vaak over’stelt Ursem vast.

Het voetbal begint achterin, is een veel gehoorde kreet en zeker onder Roger Schmidt is die insteek wet geworden. Daarom moest Yvon Mvogo vanuit Leipzig naar PSV gehaald worden en kon Lars Unnerstall na enkele goede maanden alweer plaatsmaken. Het bleek lood om oud ijzer want Mvogo is geen haar beter gebleken en eerder van een minder niveau dan atleet Unnerstall. Als het over reactiesnelheid gaat wint Unnerstall het van Mvogo.

Ursem ergert zich aan de situatie onder lat: ‘Mvogo is gewoon een ‘vriendje’ van Schmidt maar voldoet niet. Wisselen dus maar Schmidt ziet dat anders’, aldus Ursem, die reikhalzend uitkijkt naar de komst van Joel Drommel.

‘Mijn negativiteit echter, valt ook te verklaren doordat men in de media voortdurend rept over de hegemonie van Ajax en hun zogenaamde overmacht. Als ik kijk waar PSV het heeft laten liggen, hebben ze het vooral aan zichzelf te wijten dat de achterstand zo groot is. Ik vind echt dat PSV kampioen had kunnen worden’, besluit Ursem.

Mijn punt is dat we 14 jaar naar een voetbalschool kunnen gaan om voetbal te begrijpen. Maar we kunnen ook gewoon kijken en zien wat we zien. Wat ik zeg over Mvogo, Malen en Zahavi ziet volgens mij iedereen. Maar hoe meer het opvalt, hoe minder flexibel Schmidt lijkt te worden. Dat irriteert me en maakt me negatief.

Ik ben en blijf echter een trotse PSV’er en geloof in succes. Ik zeg er echter ook bij dat ik een tweede plek echt als een gigantische opgave zie aangezien wij op deze manier echt niet zomaar winnen van Utrecht.


Facebook Comments