Home Nieuws Van twijfels tot enthousiasme: De Mos, Foppe de Haan en Mühren over...

Van twijfels tot enthousiasme: De Mos, Foppe de Haan en Mühren over Veerman: ‘Ik heb mijn twijfels’

2106
0

PSV, AZ, Feyenoord, Rangers FC, Stade Reims en Atalanta Bergamo. Zomaar een rijtje clubs met belangstelling voor Joey Veerman.

Inmiddels is de transfer van Joey Veerman naar PSV een feit en is de middenvelder de komende jaren PSV speler. Oud-Heerenveen-trainer Foppe de Haan Aad de Mos en dorpsgenoot en oud-international Arnold Mühren laten hun licht schijnen over de kwaliteiten van Veerman.

Joey Veerman was met afstand de beste speler van SC Heerenveen, is hij toe aan een stap hogerop en kan hij het middenveld van PSV naar een hoger niveau tillen? Foppe de Haan: “Ja, als hij beter wil worden, dan moet hij naar een omgeving waarin hij betere voetballers om zich heen heeft. Hij deed alles op z’n eigen houtje en was hij steeds op zoek naar de beslissende pass. Maar hij moet leren dat niet iedere bal beslissend hoeft te zijn.”

Aad de Mos is kritisch en zegt: “Ik heb mijn twijfels. Bij Heerenveen is hij onomstreden en kan hij het zich permitteren om twee wedstrijden achter elkaar geen bal te raken. Bij PSV worden er eisen gesteld. De tijd van mogen is voorbij, dan moet er van alles. Ik weet niet of hij aankan wat er in de top gevraagd wordt.”

Arnold Mühren: “Als je een stap omhoog maakt, dan gaan de verwachtingen ook omhoog. Bij Volendam en Heerenveen ziet men veel dingen nog wel door de vingers, dat zal in de top anders zijn. Maar zijn grote kracht is dat hij ‘diepte’ ziet en er zijn er niet veel in Nederland die dat hebben. Hij heeft wat dat betreft unieke kwaliteiten.”

De Mos: “Het mentale gedeelte blijft voor mij de grote vraag. Met zijn voeten kan hij het niveau aan, daar twijfel ik niet aan. Maar hoe sterk is zijn koppie? Hij is niet opgeleid bij een topclub en komt wat dat betreft uit een beschermde wereld. Bij Ajax, PSV en Feyenoord is dat anders. Jongens als Gakpo zijn van jongs af gewend met druk om te gaan. Ik weet niet of Veerman de harde wetten van de kleedkamer wel aankan.”

Foppe de Haan: “Wil hij inderdaad een dynamische middenvelder worden, dan moet hij aan een aantal dingen werken. Zijn loopvermogen moet beter en zijn duelkracht ook. Eigenlijk zou hij een seizoen in de tweede Bundesliga moeten voetballen, dan leert hij wel wat hard werken is.”

Aad de Mos: “In de top draait het alleen maar om winnen. Hij heeft zich bij Heerenveen wel verder ontwikkeld, al heb ik hem in de grote wedstrijden niet veel gezien. Behalve voor de competitie tegen Ajax, toen vond ik hem wel erg goed. Hij moet meer zijn stempel drukken en er elke week staan. Bij Ajax en PSV worden de plekken op de training verdeeld, daar moet je het laten zien. Dat vraagt een omschakeling in de bovenkamer.”

Arnold Mühren: “Hij moet zich minder gaan irriteren. Het zal een karaktereigenschap zijn, maar daardoor is hij snel uit zijn spel te halen. Dat was bij Volendam al zo. Hij irriteert zich al snel aan de scheidsrechter of als een bal achter hem gespeeld wordt in plaats van voor hem. Zo van: ‘Potverdorie, moet ik hier mee voetballen?’ Joey is een fantastische speler, maar dat komt zijn eigen spel niet ten goede.”

Foppe de Haan zei eerder al over Veerman en zijn toekomst: “PSV zou een goede club voor hem zijn. PSV doet veel over de zijkanten, maar door de as gebeurt er bijna niets. Die twee centrale middenvelders komen tekort. Een van die twee posities zou Joey moeten overnemen.”

Aad de Mos: “Een Volendammer neemt het liefst zijn eigen huis mee naar het Gardameer. Dus wat dat betreft snap ik wel dat hij het liefst in Nederland blijft. En dan zeg ik PSV, maar dat komt ook omdat Roger Schmidt heeft gezegd dat hij gecharmeerd is van Veerman. En je kan beter hebben dat de trainer van je gecharmeerd is, dan de technisch directeur.”

Arnold Mühren: “Als ik Joey was, dan ging ik naar PSV. Met Gakpo en Vertessen hebben ze daar goede, snelle aanvallers die hij de diepte in kan sturen. Maar hij moet niet denken ‘ik wandel daar zo het eerste elftal binnen’, want dat is nog niet zo makkelijk, Met Gakpo en Götze is er veel concurrentie. Hij wil graag een vrije rol, maar dat wil tegenwoordig iedereen. Dat zou ik zelf ook nog wel willen.”

De Mos zegt vervolgens na het uiten van zijn twijfels over Veerman: “Met zijn creativiteit is hij bij PSV echt een meerwaarde. Ik denk dat hij zich daar meer op zijn gemak gaat voelen”, aldus de immer onnavolgbare Aad de Mos.


Facebook Comments Box