Home Columns Valentijn Driessen slaat de plank mis: Wat Guardado en Götze gemeen hebben...

Valentijn Driessen slaat de plank mis: Wat Guardado en Götze gemeen hebben met Tadic en Blind

10946
0

Het voetbalgeluk van Andres Guardado in Eindhoven. Je zou er zo een boek over kunnen schrijven. Een boek vol vreugde en plezier.

Mario Götze tekende afgelopen week een nieuw contract bij PSV, dat hem tot medio 2024 aan de club zal verbinden. Het was voor velen een verrassing maar niet voor de Duitser zelf, die helemaal op zijn plek is in Eindhoven en klaar is om met de club te gaan oogsten.


Uiteraard zijn er ook altijd criticasters zoals Valentijn Driessen van de Telegraaf. Driessen noemde de contractverlenging van Mario Götze een gebrek aan ambitie. Götze zou niet meer het heilige vuur hebben om op het hoogste niveau te presteren.

Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De Telegraaf journalist prijst namelijk geregeld Dusan Tadic en Daley Blind met hun keuzes om niet voor het grote geld te gaan maar in de Eredivisie met Ajax iets te willen bewerkstelligen. Driessen noemt het feit dat de twee Ajacieden iets met Ajax willen wegzetten juist gedurfd. De chef voetbal van de Telegraaf sprak geregeld uit het Ajax duo te waarderen om hun ambitie om met een kleinere club in Europa te willen presteren. Driessen slaat de plank dus behoorlijk mis in zijn oordeel over Mario Götze en de recente contractverlenging.

Terug naar PSV. Het is de club opnieuw gelukt om na Andres Guardado opnieuw een grote speler te contracteren. Wat dat betreft hebben Mario Götze en Andres Guardado veel gemeen met elkaar. Beide middenvelders waren op zoek naar het goede gevoel, erkenning en prestaties met een club waar ze belangrijk kunnen zijn. Een nieuwe toekomstige stap hogerop volgt dan uiteindelijk toch vanzelf. Hetzelfde geldt voor Dusan Tadic en Daley Blind. Beide Ajacieden werden overgeslagen bij hun clubs Southampton en Manchester United en waren een periode niet bepaald belangrijk voor genoemde clubs.

Ook een jaar na zijn komst is het nog een mooi als even bijzonder feit dat de Duitser in Eindhoven speelt want PSV heeft met de Duitse middenvelder een absolute Europese topspeler onder contract staan. Götze was voorheen speler van Borussia Dortmund en Bayern München, naast het feit dat hij het Duitse volk de wereldtitel wist te bezorgen. En juist die aspecten zorgen er misschien wel voor dat Mario Götze voor PSV wenst te spelen. Natuurlijk, PSV speelt op een lager niveau dan genoemde Duitse clubs maar juist daar was de middenvelder verre van gelukkig. Gelukkig op het veld en gelukkig naast het veld is het streven geworden voor de Duitse middenvelder. In Eindhoven valt alles op zijn plaats. Het gevoel voor de club en het geloof in het team zijn de voornaamste redenen voor de Duitser om in Eindhoven te blijven.

Mario Götze is in Eindhoven een belangrijke speler en dat voelt erg goed. Götze heeft de absolute roem van het topvoetbal al ervaren maar werd er niet bepaald gelukkig van. De Champions League, titels met Dortmund en FC Bayern en de wereldbeker. Het zit allemaal in de rugtas van de Duitse wereldkampioen maar voetbal-geluk heeft hij er niet mee verkregen.

Dus een nieuw avontuur in de Premier League met toegezegde miljoenen euro’s doen hem weinig tot niets meer. Geld is maar geld, zie je hem bijna denken als hij over PSV, Eindhoven en Roger Schmidt praat. Geen boulevard bladen, geen BILD en geen fotografen voor zijn huis omdat hij zijn land toevalligerwijs naar de wereldtitel schoot.

“Het gevoel dat ik heb bij de club is heel goed. Ik geloof in de trainer en de filosofie. Ik kan hier belangrijk zijn voor het team en tevens goed voetbal spelen”, vertelt Götze in gesprek met het Algemeen Dagblad. De garantie op het spelen van wedstrijden was voor de aanvallende middenvelder ook een punt dat hem over de streep trok in Nederland te blijven. Speeltijd en voetbalgeluk is wat Götze wenst in deze fase van zijn carrière. Precies zoals Andres Guardado dat ook voelde toen hij vanuit Valencia naar PSV verhuisde. Guardado werd destijds een absoluut vaderfiguur voor de selectie zoals Mario Götze dat nu ook al is en dat met zijn rustige voorkomen en karakter ook weet uit te stralen.

“Ik kan ergens wel een goed contract tekenen voor vijf jaar, maar dan speel ik misschien geen wedstrijden. Ze kunnen nog zulke mooie dingen in het contract zetten, maar in de voetballerij weet je nooit of dat ook uitkomt.”

Götze ziet vorig seizoen als een overgangsjaar maar straalt nu in alles uit te willen gaan oogsten met PSV. Het ’totaalpakket’ klopt voor hem. Zijn rol, het team en de trainer passen bij hem. “Ik moet de juiste keuzes maken om zo lang mogelijk op het hoogste niveau actief te zijn. Als voetballer heb je maar vijftien jaar om het maximale uit je carrière te halen. Als ik dan kijk hoe ik mij ontwikkeld heb het laatste jaar, weet ik dat ik hier op de juiste plek ben”, aldus Mario Götze over zijn nieuwe contract in Eindhoven.