Home Columns Uitschakeling Basel, Celtic en Southampton impuls voor PSV 

Uitschakeling Basel, Celtic en Southampton impuls voor PSV 

16
0

De meningen en verwachtingen over de kansen van PSV in de groepsfase van de Champions League zijn veelal negatief te noemen. Er is zeker aanleiding voor wat minder optimisme als je de begrotingen van de clubs naast elkaar legt. Toch zijn de vooruitzichten niet zo somber als menigeen op voorhand stelt.
De uitslagen in de 2 belangrijkste Europese bekertoernooien van afgelopen weken wijzen in de regel uit dat de clubs met de hoogste begrotingen vaak boven komen drijven. Echter vallen er zoals ieder seizoen tal van verrassingen te noteren. De wedstrijden van Ajax tegen Rapid Wien en daarna het nietige Jablonec uit Tjechie, zijn lichtende voorbeelden van wedstrijden die niet altijd zomaar in het voordeel van de ‘ rijkere’ of grotere club uitvallen. De begroting van Ajax is vele malen hoger dan die van Rapid Wien, maar toch was uitschakeling een feit en de Tsjechische nummer 5 liet in de return de nummer van 2 van Nederland aan de rand van de afgrond bungelen.
De maand augustus was ook voor het alom geprezen FC Basel een dramatische maand, het werd immers uitgeschakeld door een middelmatige club uit Tel Aviv. FC Basel werkt met een fors budget ten opzichte van de Israëliërs met Jordi Cruijff aan het roer. Basel heet een goed georganiseerde club te zijn waar met grote regelmaat spelers voor forse bedragen getransfereerd worden. Basel was seizoenen lang aanwezig in Europa en zorgde voor verrassingen maar lieten zich toch verrassen door een club met een minder aansprekende naam én een fors kleiner budget.
Een andere grootmacht van weleer, Celtic Glasgow, heeft eveneens te maken gehad met een forse sportieve domper door zich de kaas van het brood te laten eten in Malmo. Het nietige Malmo krijgt binnenkort van de UEFA 14 miljoen euro aan startgeld uitgekeerd wat gelijk staat een gehele jaarlijkse begroting van de kleine club uit het zuiden van Zweden.
Het Southampton van Ronald Koeman heeft afgelopen maanden uitstekende reclame gemaakt voor het Engelse voetbal door met attractief spel diverse Nederlandse tegenstanders als Feyenoord, Vitesse en FC Groningen van het kastje naar de muur te sturen. Na wat analyses konden we ook al snel constateren dat het grote geld ook bij Southampton aan de basis lag van het prima elftal van de Zuid Engelse club. Ook bij Southampton speelt het budget en daarmee de begroting, een grote rol in de prestaties. Toch verloor het ‘grote geld’ niet eens onverdiend van de nietige Deense kampioen FC Midtjylland, waar menig nog nooit van gehoord heeft.
Op voorhand jezelf kansloos achten heeft geen enkele zin blijkt maar weer uit de resultaten van afgelopen weken op de diverse Europese velden. Een poule met Manchester United, CSKA Moskou en VFL Wolfsburg biedt eerder mogelijkheden dan onmogelijkheden, wijzen diverse verassingen opnieuw uit. De uitschakeling van de eerder genoemde clubs moet voor PSV een stimulans en een impuls voor nieuwe Europese successen zijn.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here