Home Nieuws Transferdossier Ritsu Doan is snelle kapitaalvernietiging; Doan wil bij Arminia blijven

Transferdossier Ritsu Doan is snelle kapitaalvernietiging; Doan wil bij Arminia blijven

10803
0

Twee seizoenen geleden werden hemel en aarde bewogen om de Japanse smaakmaker Ristu Doan naar PSV te transfereren.

Het betrof een transferspel tot en met tussen PSV en FC Groningen, waarbij de technische man Fledderus van FC Groningen zijn boekje te buiten ging met vreemde uitspraken en onnavolgbare communicatie.


Ritsu Doan werd in ieder geval PSV’er en daar was men maar wat blij mee op de burelen van het Philips Stadion. Doan vertegenwoordigde kapitaal, talent, toekomst en een flinke commerciële waarde gezien zijn potentie in thuisland Japan en zijn kleding- en schoenencontract met Puma. PSV en Puma wisten in die periode ook een samenwerking te bezegelen in de vorm van een langdurig sponsorcontract. Kortom, alle partijen gelukkig en op naar een mooie toekomst.

Nauwelijks twee jaar later staat Doan op de nominatie om voor 5 miljoen euro te worden verkocht aan Arminia Bielefeld. Dat is een flink deel minder dan waarvoor Doan van FC Groningen is overgenomen. Doan verpieterde in Eindhoven en er werd nauwelijks op of omgekeken naar de Japanner, is de lezing van een insider rond Doan.

Dat er vanuit PSV weinig vertrouwen in Doan is werd bezegeld met een minimale koopoptie van 5 miljoen euro voor Arminia Bielefeld. Dat mag met recht wanbeleid worden genoemd omdat de Japanner een speler is met veel potentie, die in Eindhoven geen echte kans heeft gekregen. Zowel onder van Bommel, Faber als onder Roger Schmidt, werd Doan op verschillende posities geposteerd. Een echte kans heeft de talentvolle middenvelder niet gekregen.

Het feit dat de Japanner de Duitse club zo dankbaar is, zegt wel iets over zijn vertrek uit Eindhoven. Doan verpieterde op de bank bij PSV en er werd nauwelijks op of omgekeken naar de talentvolle Japanner, die net als iedere andere speler vertrouwen en speeltijd nodig heeft. Dat werd hem helaas niet gegund in Eindhoven.

Zijn verhuur aan Arminia Bielefeld heeft PSV niets gebracht want er dreigt een verliespost te ontstaan van enkele miljoenen euro’s. Het feit dat Doan zo makkelijk overeind bleef in de zware Bundesliga, moeten John de Jong en zijn scoutingsteam toch aan het denken hebben gezet over de visie op Ritsu Doan. Doan scoorde in Duitsland, gaf assists en was maandenlang een belangrijke basisspeler.

Doan is zelfs een grote speler geworden bij Arminia. Hij maakte zaterdag tegen VfB Stuttgart persoonlijk een einde aan de onzekerheid over een verlengd verblijf voor Arminia in de Eerste Bundesliga. Zijn 0-2 betekende namelijk dat Arminia Bielefeld definitief behouden blijft voor de Bundesliga.

‘We hebben het ook verdiend’, zei Doan in tegen het Duitse Kicker. ‘Het doelpunt was voor de fans van Arminia, niet voor mezelf.’ Doan koestert warme gevoelens voor de club die hem afgelopen zomer op huurbasis weghaalde bij PSV. ‘Ze hebben me de kans gegeven in deze competitie te spelen. Ik hou van deze club.’

Het is nog maar de vraag of Arminia de optie tot koop gaat lichten want er is weinig geld voorhanden. Voor bijna vijf miljoen euro kan de Duitse club Doan definitief inlijven en nog een goed jaar in de Bundesliga en Doan is minimaal het drievoudige waard.

‘Samen met het salaris is het twintig, dertig procent van ons budget’, zegt technisch directeur Samir Arabi. De verwachting is dat PSV en Bielefeld spoedig gaan onderhandelen over de afkoopsom, waarna dan kan worden geconcludeerd dat het transferdossier Ritsu Doan tot een stuk kapitaalvernietiging is verworden. Onnodige kapitaalvernietiging.


Facebook Comments