Home Columns ‘Trainer’ en analist Taco van den Velde voorbarig over Memphis Depay

‘Trainer’ en analist Taco van den Velde voorbarig over Memphis Depay

11
0

Heeft Eljero Elia voorspellende gaven? Volgens VI journalist en betweter pur sang Taco van den Velde gaat Memphis Depay een beslissende fase van zijn carrière in. Redelijk voorbarig uiteraard. Sinds van den Velde door Bert van Marwijk gevraagd is analist te worden van de Saudische nationale ploeg lijkt van den Velde te denken dat hij het ‘voetbalwiel’ heeft uitgevonden.
De VI journalist heeft bij tijd en wijle zeker prima analyses maar draaft veelal door. Nu hij zogenaamd van journalist tot ‘trainer’ en analist is gepromoveerd denkt van den Velde ook te weten hoe carrières van jonge toptalenten gaan verlopen. De journalist vergeet daarbij dat veel spelers een eerste jaar nodig hebben om te wennen aan taal, land en cultuur en pas in een tweede of zelfs derde jaar kunnen pieken. Precies zoals bv één van de voorgangers van Depay met rugnummer 7, ene Christiano Ronaldo, ook heeft gedaan. Ook de Portugees had een periode van enkele seizoenen nodig om echt door te breken.

Van den Velde: ‘Er was één speler die het vorig seizoen al voorspelde. Toen Eljero Elia ineen interview met dit blad werd gevraagd of Memphis Depay rijp was voor de stap naar een internationale topclub, zei de huidige Feyenoorder dat het beter was dat de buitenspeler nog een jaartje zou rijpen in Eindhoven. ‘Hij is geen verdediger of middenvelder. Van een buitenlandse aankoop wordt verwacht dat hij iedere wedstrijd het verschil zal maken. Je bent een grote aankoop, dus zo zullen ze je ook behandelen. Als je even niet voldoet, dan pakken ze je keihard aan. Dan maakt het echt niet uit of je 21 of 22 bent. Hij zal het allemaal zelf ondervinden’, stelde Elia. 

Het blijken profetische woorden. Nadat Memphis door de Engelse pers al werd gekozen tot de slechtste aankoop in de Premier League, verloor de Nederlander afgelopen zaterdag ook nog eens zijn basisplaats. Het zijn zware tijden voor de aanvaller. Memphis verdedigde zich eerder in een interview met het excuus dat hij pas 21 jaar is, maar zoiets telt niet wanneer er dertig miljoen euro voor je is neergeteld. Dan zijn vijf goals in 25 duels simpelweg te weinig. Memphis had de afgelopen maanden nog het grote voordeel dat hij een aankoop was van de manager. Alleen al het feit dat Louis van Gaal de club had geadviseerd dertig miljoen voor de Nederlander te betalen, verzekerde Memphis van extra krediet en geduld. Dan
is het geduld van de manager meestal net wat groter als je uit vorm bent. Maar uiteindelijk moet ook de manager voor zichzelf kiezen als hij onder druk komt te staan als de resultaten tegenvallen. 

Memphis is daardoor op een punt aangekomen dat hij nu zijn kans moet grijpen in de paar speelminuten die hem worden geboden via een invalbeurt. En hij moet ook nog maar afwachten hoe zijn werkgever reageert op de situatie. Als absolute topclub zal Manchester United ongetwijfeld inspelen op de huidige droogte in de voorste linie en gaan zoeken naar versterkingen. De namen die je dan tegenkomt, zijn vrijwel allemaal aanvallers. Met Felipe Anderson van Lazio als kandidaat nummer één. Een geweldenaar die in Rome furore maakt aan de… linkerflank. Precies de positie waar Memphis vecht voor een terugkeer in de basis.

Het geeft aan dat de loopbaan van Memphis Depay in een cruciale fase is aanbeland. Knokt hij zich terug in de ploeg? Is hij bestand tegen de concurrentie van de nieuwe miljoenenaankopen die deze maand zullen plaatsvinden? En vooral: wanneer gaat hij wedstrijden beslissen met goede acties, assists en doelpunten? Dat is uiteindelijk het enige dat hem in de huidige situatie kan redden.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here