Home Columns Toekomst Roger Schmidt: Heeft Schmidt tot op heden gepresteerd met PSV?

Toekomst Roger Schmidt: Heeft Schmidt tot op heden gepresteerd met PSV?

1728
0

In de topsport gelden geen excuses, is een wijsheid van Toon Gerbrands maar behoeft niet perse enkel een gedachtegoed van de algemeen directeur van PSV te zijn.

Wat heeft Roger Schmidt tot op heden bij PSV gepresteerd? De Duitse coach is vernieuwend geweest en heeft een andere speelwijze ingebracht, die inmiddels redelijk ver ingeslepen is. Schmidt heeft het voor elkaar gekregen dat er weer positief over PSV wordt gesproken en dat het elftal weer indruk maakt. Verder wist Schmidt de tweede plaats veilig te stellen en te overwinteren in Europa. De Duitse coach miste op een paar centimeter na Champions League voetbal maar is dat zijn schuld? Heeft PSV door toedoen van Schmidt de plaatsing voor het miljardenbal misgelopen?


Het antwoord is natuurlijk ‘nee’. Het antwoord op de vraag of de voetballiefhebber in Nederland weer een hoge pet van PSV op kan zetten luidt volmondig: ‘ja’. De gemiddelde voetballiefhebber kijkt weer graag naar PSV, naast het landelijke journaille met in haar kielzog alle analisten en criticasters. Ook vanuit die hoek bezien wordt PSV weer uiterst positief becommentarieerd. De eerste prijs is ook binnen maar voetbal op het hoogste niveau van Europa gaat ook in seizoen 2021-2022 niet gebeuren. Heeft Roger Schmidt tot op heden gepresteerd met PSV?

Het heeft er alle schijn van dat de mening in de directiekamer over Roger Schmidt een positieve mening betreft. Als de algemeen directeur uitspreekt ‘nog niet met Roger Schmidt in gesprek te zijn’, heeft dat veel weg van ‘we zullen binnenkort met de trainer om de tafel gaan zitten om te praten over contractverlenging’. Toon Gerbrands gaf vorige week aan dat er nog niet met Roger Schmidt gesproken was om over zijn aflopende contract om de tafel te gaan zitten. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg dus met enige voorzichtigheid valt er gerust te concluderen dat PSV graag verder wil met de innovatieve Duitser.

Schmidt heeft het weleens aan de stok met een scheidsrechter, moppert weleens op de VAR of KNVB en is ook weleens nors tegenover journalisten maar verder weet Schmidt de club goed uit te dragen. Maar wellicht is de liefde niet wederzijds en ziet Roger Schmidt PSV en de inmiddels best aantrekkelijke Eredivise als een springplank naar de top van de Duitse Bundesliga of de subtop van de Engelse Premier League.

Zestien punten achterstand op de landskampioen is geen best reclamespotje voor een trainer maar de progressie is duidelijk zichtbaar en de selectie is erg fit en hongerig naar successen. Kortom, een langere toekomst van Roger Schmidt in Eindhoven is gewenst. Schmidt creëert ook daadwerkelijke transferwaarde op het veld. Onder Schmidt werden Pablo Rosario, Denzel Dumfries en Donyell Malen voor miljoenen euro’s verkocht. Inmiddels maken Noni Madueke en Cody Gakpo grote progressie en lijkt Armindo Bruma weer iets van glans te hebben terug verkregen. De Duitser heeft tevens een grote aantrekkingskracht op spelers uit met name de verschillende Bundesliga’s.

Kortom, Roger Schmidt presteert wel degelijk met PSV. Dat resulteerde reeds in pakkende resultaten, attractief en aanvallend voetbal, een vernedering van de landskampioen in eigen huis, een prijs in de vorm van de Johan Cruijff schaal en een uiterst gretige selectie op weg naar de landstitel 2022.