Home Columns Theorie Gerbrands onjuist: Onder leiding van penningmeester van Raaij had PSV meer...

Theorie Gerbrands onjuist: Onder leiding van penningmeester van Raaij had PSV meer te besteden dan Ajax

1170
0

PSV en Ajax strijden zondagmiddag vanaf 16.45u om de koppositie in de Eredivisie.

Op de burelen van het Philips Stadion doet men er alles aan om de sportieve toekomst van PSV veilig te stellen zodat de club ook de komende jaren om de bovenste plaats van de Eredivisie kan strijden. Het strijden om de bovenste plaatsen van de Eredivisie is voor PSV al jaren de gewoonste zaak van de wereld.

Ook in de periode van Harry van Haarij was PSV altijd koploper of voornemens koploper te worden. Van Raaij was van 1996 tot 2004 voorzitter van PSV. Hij volgde Willem Maeyer op en werd op zijn beurt opgevolgd door Rob Westerhof. In de jaren van 1984 tot 1990 en later in de periode 1993 tot 1996 vervulde Van Raaij de functie van penningmeester bij PSV. Het was een periode waarin PSV veel geld te besteden had. De clubman bestuurde PSV in zijn ruim twintigjarige termijn onder het motto: ‘PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club’.

Ook begrotingstechnisch had PSV jarenlang een hogere begroting dan concurrent Ajax. De voetbalwereld gaat met haar tijd mee en dus moet PSV ook stappen zetten en blijven zetten. Daartoe heeft het met slechts een enkele concurrent te maken. Om die concurrent te kunnen bijhouden dient PSV de commerciële slagkracht te vergroten. De sponsorinkomsten van de club groeien nog steeds dus op dat vlak zijn er weinig zorgen. Onder leiding van Frans Janssen floreert PSV met haar commerciële slagkracht en dus lopen de sponsorinkomsten nog altijd op in het Philips Stadion.

De directie onder aanvoering van Toon Gerbrands houdt geloof in de sportieve ambities van PSV, ook als het ‘financiële gat met Ajax’ blijft groeien. Toch blijken er wat misverstanden te zijn over de financiële mogelijkheden van PSV en Ajax door de jaren heen.

PSV kwam naar buiten met de jaarcijfers en een min van 23 miljoen euro. Volgens Gerbrands blijven de grote sportieve ambities van PSV nu en in de toekomst onverminderd overeind staan. Kampioen worden, Europees overwinteren en de beker winnen, zijn de doelen. ‘Ja, dat blijft zo, ook als het financiële gat met Ajax nog groter wordt’, zegt Gerbrands. ‘Zij hebben altijd meer geld gehad dan wij, dus dat is niets nieuws.’

Het is en blijft interessant wat Gerbrands stelt maar feitelijk heeft hij geen gelijk. Er zijn seizoenen geweest dat PSV meer slagkracht had in het Europese voetbal. De Amsterdamse club had eind jaren 80 en begin jaren 90 te maken met ernstige incidenten die ook tot schorsingen in Europa wisten te leiden. PSV speelde in die periode Champions League voetbal tegen clubs als AC Milan en FC Porto, waardoor de spelers in de etalage kwamen te staan en werden verkocht aan grotere Europese clubs.

PSV had toen net grote jaren van glorie achter de rug en verkocht spelers als Gullit en Koeman aan grote Europese topclubs, waardoor er miljoenen guldens werden overgemaakt naar penningmeester Harry van Raaij. De financiële slagkracht van PSV in die jaren was Ajax te gortig.

Ajax koos voor het opleiden van spelers, waar PSV alle gewenste spelers kocht van andere clubs. Het leidde tot grote transfers als die van Nilis, Ronaldo, Boudewijn Pahlplatz, Arthur Numan en zo nog een rij aan nationale en internationale voetballers die de PSV geledingen kwamen versterken.

De club uit Amsterdam kon tot de intrede van de Amsterdam Arena geen hoge exploitatie behalen uit Stadion de Meer. PSV had met het eigen Philips Stadion toen al een financiële voorspong op de Amsterdammers, die alleen geld konden genereren met wedstrijden in het Olympisch Stadion. Slechts de Europese wedstrijden en de nationale toppers tegen PSV en Feyenoord lieten de Ajax fans toen naar het Olympisch Stadion trekken.

Voor thuiswedstrijden in Stadion de Meer bestond doorgaans vrij weinig animo in de vorm van slechts 15000 tot 17000 toeschouwers, waar PSV toen al minimaal 26000 toeschouwers in het eigen Philips Stadion ontving. Ajax heeft ook nog te maken gehad met een zwart geld affaire en kende rond 2010 jaren van financiële rampspoed waarin weinig tot niets mogelijk was. De vier landstitels onder Frank de Boer gaven de eerste aanzet tot meer financiële slagkracht. Toon Gerbrands lijkt de financiële historie van PSV en Ajax niet geheel goed in beeld te hebben.

De algemeen directeur wijst nu op een andere weg die PSV bewandelt. De directeur gaat met PSV de uitdaging niet uit de weg en dat valt natuurlijk te prijzen. ‘Ik zeg altijd: als je bij de bovenste twee kunt spelen, kun je ook kampioen worden. Wij willen groeien met PSV, maar we doen dit stapje voor stapje. We gaan onze aandelen bijvoorbeeld niet verkopen, punt. Bewandelen wij een iets lastigere route, ja dat klopt, maar we geloven wel in onze aanpak.’


Vorig artikelAanvullend onderzoek: ‘Ajax – PSV niet uitgesloten voor Cody Gakpo’
Volgend artikelJohn de Jong en Marc Overmars kunnen elkaar feliciteren en complimenteren inzake Ihattaren en Onana

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in