Home Columns Ten Hag betere trainer dan Van Bommel ondanks ‘blunder’ in onderlinge topper...

Ten Hag betere trainer dan Van Bommel ondanks ‘blunder’ in onderlinge topper PSV – Ajax

28
0

Mark van Bommel maakt met PSV veel indruk en de coach krijgt daarvoor de nodige complimenten. Echter de vaste volgers van Ajax en PSV vinden Erik Ten Hag een betere trainer dan Mark van Bommel.

Ajax trainer Erik ten Hag is op dit moment een betere trainer, vinden Voetbal International-journalist Freek Jansen en Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. De vergelijking in de trant van wie een betere trainer is, is feitelijk een onzinnige discussie. De meetlat die gehanteerd wordt om te kunnen bepalen wie een beter trainer zou zijn, snijdt nauwelijks hout. Immers spendeerde de club van Ten Hag rond de 45 miljoen euro in nieuwe spelers en Mark van Bommel gaf met PSV beduidend minder uit op de transfermarkt. Als er dan toch ‘gemeten’ moet worden is het doelsaldo, gescoorde doelpunten voor- en tegen zeker de moeite waard om te benoemen. Ook daar scoort et elftal van Van Bommel beduidend beter dan het Ajax van Ten Hag.


Mark van Bommel krijgt wel degelijk veel complimenten. “Hij heeft in ieder geval een goede adviseur met Bert van Marwijk”, zegt Luuk Blijboom van De Telegraaf bij het Sportforum van de NOS. Ook Elfrink is enthousiast. “Van Bommel heeft een uitstekende start gemaakt. Maar we moeten voorzichtig zijn. Hij heeft nog geen tegenslag gehad. Pas dan kunnen we beoordelen hoe goed hij echt is.”

“Ik vind Erik ten Hag op dit moment een betere trainer dan Van Bommel”, stelt Freek Jansen vast maar daar verder geen duidelijke reden voor geeft. “Er is ook een groot verschil tussen de Ten Hag van dit seizoen en die van vorig jaar. Toen stond hij echt boven de groep, nu treedt hij veel meer in overleg. Zo speelde Hakim Ziyech tegen Bayern zijn beste wedstrijd ooit. Ten Hag haalt dat bij hem naar boven”, stelt Jansen om onduidelijke redenen want als er iets duidelijk is geworden is het dat Ten Hag nauwelijks een klik heeft met welke speler van Ajax dan ook, op Zakaria Labyad na. En treedt een goede trainer niet meteen in overleg in plaats van in zijn tweede jaar? Zoals van Bommel meteen vanaf eind juni midden in de groep stond en niet pas in zijn tweede jaar zoals ten Hag pas nu volgens Jansen in overleg treedt?

De hernieuwde lach op het gezicht van Hakim Ziyech heeft meer van doen met het onverwacht opwaarderen van diens contract dan met een mogelijke klik met Erik ten Hag, die hij na iedere wissel steeds geen blik waardig keurde.

Rik Elfrink gaat mee in de keuze voor Ten Hag. “Overal waar hij werkte, is hij succesvol geweest.” Vergeten lijkt men echter dat het clubbestuur van FC Utrecht geen spreekwoordelijke traan heeft gelaten na het vertrek van de immens eigenwijze Ten Hag.

De lofzang van VI Ajax watcher Freek Jansen richting Erik Ten Hag is overdreven te noemen. Immers in de onderlinge wedstrijden tussen PSV en Ajax wist Ten Hag met zijn beginopstelling en wedstrijdcoaching nog geen fatsoenlijk resultaat te behalen. Ook tijdens deze twee onderlinge wedstrijden tussen PSV en Ajax wist Ten Hag zijn elftal niet dusdanig te ‘repareren’, om maar in de termen van de Tukker te spreken, dat het de wedstrijden in het voordeel van Ajax deed kantelen.

De beginopstelling in de meest recente topper met Frenkie de Jong in plaats van een ‘type fysiek sterke centrale verdediger’ mag met recht een blunder worden genoemd, welke dagenlang na de kansloos verloren topper door Ten Hag nog eigenwijs werd verdedigd. De wedstrijd tegen FC Bayern deed de eigenwijze Ajax coach eindelijk van inzicht veranderen.

UPDATE: VI Ajax watcher Freek Jansen heeft ondertussen in een korte reactie op de uitzending van sportforum het volgende aan PSV Inside laten weten:

‘Ik zie berichten voorbijkomen waarin selectief iets is gepakt uit het NOS Sportforum van gisteren. De weergave klopt niet. Ik heb aangegeven dat ik geniet van Van Bommel, het heel knap vind hoe snel hij PSV naar zijn hand zet, aanvallender laat spelen, met top resultaten en dat hij een toekomstig top trainer is. Daarbij merkte ik wel op dat het nog heel vroeg is om nu al conclusies te trekken. De aard van een trainer wordt vooral goed zichtbaar bij tegenslag. Op stelling Ten Hag vs Van Bommel heb ik aangegeven dat Ten Hag die tegenslag al heeft ervaren en je dus ook weet hoe hij daarop reageert. En bij Utrecht heeft hij in het verleden wel iets neergezet. Dat is alles. Een vergelijking is niet te doen, onzinnig ook, maar de stelling was: van Bommel is een betere trainer dan Ten Hag. Dat sprak ik tegen, omdat het simpelweg niet te oordelen is. Overigens ging het ook over de voetbalhoofdstad Eindhoven en gezien recente verleden deze eeuw meer dan terecht. Dit is mijn mening en zo heb ik het gisteren ook verkondigd. Dat is dus iets anders dan zoals het er nu staat’, aldus Freek Jansen naar aanleiding van het artikel over Mark van Bommel en Erik ten Hag.


Facebook Comments