Home Columns Teleurgestelde achterban wijst naar Van Bommel en Zoet maar Europees seizoen is...

Teleurgestelde achterban wijst naar Van Bommel en Zoet maar Europees seizoen is niet ten einde

139
0

Na de uitschakeling voor het toernooi om de Champions League is de tendens onder het gros van de PSV achterban ongehoord negatief te noemen.

Echter de soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. In het voetbal is het nu eenmaal zo dat de beste ploeg niet altijd de winnende ploeg is. FC Basel is voetballend een stuk minder dan PSV, zoveel werd duidelijk na 180 minuten Champions League voetbal tegen de Zwitsers.

De teleurstelling is groot en er wordt terecht gewezen naar de keuze’s van Mark van Bommel en het spel van Jeroen Zoet. Echter is overdrijven ook een vak. Mark van Bommel heeft vorig jaar gedurende ruim 7 maanden laten zien dat hij het vak van toptrainer zeker verstaat. PSV voetbalde goed en deed ook op hoog niveau tegen Tottenham en Barcelona van zich spreken met prima voetbal. De niet meer constante factor Jeroen Zoet deed vooral na de winterstop pijn aan de ogen. Onnavolgbare blunders en houdbare ballen verdwenen achter hem tegen de netten. Het heeft PSV vermoedelijk de titel gekost. Was Mark van Bommel dan wel de talentvolle toptrainer?

De nog onervaren PSV coach heeft zeker fouten gemaakt zoals Phillip Cocu die ook maakte in zijn eerste jaar. Cocu maakte stappen als trainer en die zal Mark van Bommel ook maken. Hier en daar wordt er al om het ontslag van Mark van Bommel gevraagd, wat slaat als een tang op een varken. Wie de leiding van PSV kent weet dat de rijen bij teleurstelling gesloten blijven en de club stabiel beleid hanteert.
Bovendien is het Europese seizoen niet ten einde. Het zit nu eenmaal in het DNA van supporters zwart-wit te reageren bij verlies zoals het ook in het DNA zit om te wijzen naar spelers die op de bank zaten zoals Pereiro. Als Pereiro gisteren onderdeel van het verlies was geweest, hadden de pijlen zich weer op Pereiro gericht.

De PSV fans zijn ondertussen massaal klaar met Jeroen Zoet en inderdaad is zijn spel maar ook apathische houding een groot probleem geworden. Hoewel PSV tegen FC Basel een prima indruk maakte in zowel de thuis- als bij vlagen in de uitwedstrijd, is het bijna een utopie om te denken dat je met een keeper die in 180 minuten voetbal drie ouderwetse flaters maakt, een Europese ronde verder kunt komen. En zo geschiedde. Drie onnodige tegendoelpunten en het niet benutten van de kansen brengen niet PSV maar het matige FC Basel in de volgende voorronde van de Champions League.

PSV kan niet bij de pakken neer gaan zitten en moet meteen voor de eerste competitiewedstrijd tegen FC Twente de rug rechten. Had PSV het laatste luik in de lange voorronde campagne wel overleefd, tegen bv clubs als Porto of Kiev? Waarschijnlijk niet. Zo ver lijkt het elftal van Mark van Bommel nog niet te zijn. De persoonlijke fouten en het niet afmaken van de soms enorme kansen is hoofdzaak nummer één geworden.

Steven Bergwijn heeft de afgelopen zes maanden een aantal onvoorstelbare en grote missers achter zijn naam staan. Zo kon de buitenspeler Ajax – PSV beslissen en een week of drie later kon hij in de slotminuut de trekker in de Gelredome overhalen. Ook in Oranje weet Bergwijn slechts blind te vuren als hij één op één met de keeper komt te staan. In Basel faalde Steven Bergwijn opnieuw en kunnen we concluderen dat Bergwijn er goed aan zou doen nog een jaar bij PSV te blijven.

Ook Donyell Malen, die terecht een grote toekomst wordt voorspeld, kan en moet nog stappen maken. De aanvaller, geschikt om alle voorhoede posities in te vullen, mist zaterdag op een cruciaal moment een opgelegde kans op de gelijkmaker in de Johan Cruijff Arena en vergat gisteren net voor rust de trekker over te halen oog in oog met de sterk keepende Basel goalie.
Kortom, dit PSV is uitermate geschikt om een niveau lager te gaan strijden voor Europees eerherstel. Een plaats bij de laatste 8 of 4 moet dan ook de doelstelling worden. Wie Mark van Bommel kent weet dat er eerherstel gaat volgen. Of je nu wel of niet in Mark van Bommel gelooft, de PSV coach zal met de nodig te maken stappen in houding en gedrag langs de lijn, voor eerherstel en sportief PSV succes gaan zorgen.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here