Home Nieuws Tactisch inzicht Schmidt gekraakt, ook Stevens en de Mos lijken mening over...

Tactisch inzicht Schmidt gekraakt, ook Stevens en de Mos lijken mening over Schmidt bij te stellen

13677
0

De kruitdampen van de wedstrijd tussen Ajax en PSV zijn nog maar nauwelijks opgetrokken en dus heerst er nog volop onvrede onder de achterban van de club.

De kritiek is in ieder geval niet van de lucht. Diverse analisten en journalisten laten deze week geen spaan heel van het PSV van Roger Schmidt. Ook Huub Stevens zit vol vraagtekens na de flinke nederlaag in Amsterdam. De Limburger geldt als fan van Schmidt maar Stevens lijkt de tactische keuzes van de Duitser in de Johan Cruijff Arena niet helemaal te begrijpen.


De pijlen worden dan ook gericht op Mario Götze en de keuze die Schmidt in Amsterdam maakte. De spelmaker werd rechts op het middenveld opgesteld en kwam vervolgens nauwelijks in het stuk voor, zagen Huub Stevens en Aad de Mos.

PSV moest het stellen zonder buitenspelers Noni Madueke en Cody Gakpo en dus besloot Schmidt het systeem om te gooien: 4-4-2 met Carlos Vinícius en Eran Zahavi als spitsenduo en Götze dus op rechts. Dat bleek een slechte keuze. “Natuurlijk had PSV vroeg in de wedstrijd op voorsprong kunnen komen. Dat is achteraf. Mario Götze had natuurlijk gewoon centraal moeten spelen. PSV had met Bruma en Vertessen moeten beginnen”, aldus Stevens in gesprek met De Telegraaf.

De Limburger zag dat Götze in Amsterdam niets kon betekenen voor zijn ploeg. Het was een tactische blunder van Schmidt want
de Duitse middenvelder moest Dalye Blind voor de voeten lopen maar dat lukte geenszins. Blind kreeg door de ongewone rol van Götze alle ruimte om dat te doen waar hij goed in is: passes versturen. Het opstellen van Vertessen had Blind achterin kunnen houden maar de eigenwijze Schmidt wilde starten met ‘koning balverlies’ Armindo Bruma.

“Dat PSV zo stroef draait, ligt aan Götze. Die moet opstaan, zeker als je andere creatieve mensen mist. Daar is hij voor gehaald. Zahavi moet de bal naar hem kunnen kaatsen. Dan kan Götze spelers wegsteken. Dat komt er niet uit als hij ver achter Zahavi staat.”

De Mos stelde vast dat Götze een kansloze wedstrijd speelde, omdat hij Daley Blind moest bespelen. “Daar had Götze helemaal geen zin in. Om backs af te stoppen moet je agressief zijn. Maar Schmidt was aan het goochelen en PSV was weer terug bij af.”