Home Nieuws Statistieken onderschrijven kritiek en twijfels Van der Gijp niet: ‘Hij is hem...

Statistieken onderschrijven kritiek en twijfels Van der Gijp niet: ‘Hij is hem voorbij in Oranje’

15729
0

Joey Veerman is ongewild al enige weken onderwerp van gesprek in de vaderlandse media. De afwezigheid van Frenkie de Jong bij Oranje zorgt ervoor dat Veerman ineens het gespreksonderwerp is geworden.

In de Eredivisie bestaat er geen enkele twijfel over Joey Veerman, ook bij Peter Bosz niet. De trainer van PSV liet al in de eerste week van juli weten en merken hoe hij tegen Veerman aankijkt. Steevast basisspeler, onder alle omstandigheden. Dat was onder Ruud van Nistelrooij wel anders. Bosz posteert Veerman eigenlijk altijd wel als eerste op het wedstrijdformulier.

Afgelopen week vielen de analisten weer over elkaar heen in de meningen over Veerman. Zo was Hans Kraaij van mening dat Veerman in Oranje zijn plek wel heeft gewonnen en min of meer heeft veiliggesteld. ‘Veerman is hem voorbij’, zei Kraaij over De Roon, die geen basisspeler meer is in het Oranje van Ronald Koeman.

René van der Gijp bleek deze week juist kritisch te zijn en sprak uit dat Veerman overal beter in moest worden. Weekblad Voetbal International hield wijselijk haar mond maar pakte juist de cijfers en statistieken erbij. Precies dat wat ESPN ook deed en dan blijkt dat Veerman wel leading is.

“PSV liet in de eerste acht speelronden geen punt liggen en heeft een doelsaldo van +25”, schrijft Bart Frouws namens het weekblad. “In de hele historie van de Eredivisie stonden slechts vier ploegen er nog beter voor in deze fase van de competitie, waaronder de Eindhovenaren zelf in 2018/19. Voor de beste start ooit is er nog wel een lange weg te gaan: in 1987/88 zette PSV het record neer door de eerste zeventien wedstrijden te winnen.”

“De aanvallende cijfers van de ploeg van Peter Bosz zijn indrukwekkend”, vervolgt hij. “PSV kwam tot 203 schoten, waarvan 83 tussen de palen. Dat is in beide categorieën het hoogste aantal voor een Eredivisie-club na acht speelronden sinds deze data beschikbaar zijn.”

Frouws richt zich op Veerman. “Joey Veerman is de grote architect van het aanvalsspel van PSV. De middenvelder creëerde dit seizoen niet alleen de meeste kansen van alle Eredivisie-spelers (38), maar gaf ook het vaakst de voorlaatste pass voor een schot (18 keer).”

“Met Jerdy Schouten als tactisch taakvaste controleur naast hem heeft Joey Veerman dit seizoen alle ruimte om zich te onderscheiden met dat wat hem bijzonder maakt: splijtende steekpasses en gevoelige ballen over de top”, zei Sam Planting namens ESPN eerder deze week. “Waar de Volendammer in Oranje en Champions League-duels kwetsbaar kan ogen op verdedigend vlak, heeft hij zich in de Eredivisie inmiddels gevestigd als dé aanvallende passer van de competitie”, luiden de conclusies van de heren journalisten.


Vorig artikelDe prachtige vrije trap van ‘oer-PSV’er’ Teze tegen Sparta smaakt naar meer, Teze spreekt opnieuw voorkeur voor positie uit
Volgend artikelMet PSV uit op de agenda is het afzien voor Ajax fans | Dit is de spot drijven met hoofdletter S

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in