Home Columns Soms arrogant maar wat als van Gaal coach van PSV was geweest?...

Soms arrogant maar wat als van Gaal coach van PSV was geweest? ‘Ik zou daar geschikt voor zijn, ja’

6191
0

Enkele weken geleden publiceerden we een artikel over de ontvangst van Xavi Simons bij Oranje.

Oranje was toen net gearriveerd in Qatar, al waar Louis van Gaal zijn eerste persconferentie wist te beleggen. Het aanwezige journaille vroeg de eigengereide coach naar Xavi Simons en hoe de kennismaking was bevallen. Enigszins hooghartig en arrogant begon Louis van Gaal te vertellen over de kennismaking met Xavi Simons.

‘Natuurlijk heb ik hem gesproken, dat is bij mij op de eerste dag. Dan worden ze ontboden en mogen ze even praten met mij”, zei Louis van Gaal over de kennismaking met Xavi Simons. ‘Ik maak dan kennis met ze en ik laat ze beelden zien van bij hun club. Dan gaat het erom wat ik wel en niet wil, daar gaat het om. En om het functiepakket voor de posities waar ze kunnen spelen’, aldus Van Gaal.

De redactie van PSV Inside omschreef Louis van Gaal toen met de aanduiding: Zijne Koninklijke Hoogheid. Dat was niet bepaald complimenteus maar negatief is weer een ander uiterste. Van Gaal uit en gedraagt zich nu eenmaal weleens als een koninklijke hoogheid, die weinig tegenspraak duldt. Maar Louis van Gaal is natuurlijk veel meer dan dat alleen. Louis van Gaal is een absolute toptrainer en een vakman met een duidelijke visie. Van Gaal wordt alom gerespecteerd en is in de jungle van de voetballerij ook authentiek en altijd zichzelf. Dat zijn belangrijke eigenschappen in een mensenleven en al helemaal in de voetbalwereld.

Of de werkgever nu FC Barcelona, AZ of Bayern München heet, Louis is Louis en Louis blijft Louis. Louis van Gaal is soms irritant, bot en arrogant maar wat als Louis van Gaal coach van PSV was geworden? Hoe hadden we dan tegen de geboren Amsterdammer aangekeken? Hadden we hem in het hart gesloten? Een serie landstitels met PSV was zeer realistisch geweest onder een regime van Louis van Gaal in Eindhoven. Of had het de PSV gemeenschap in twee kampen verdeeld, zoals ook de populariteit van Roger Schmidt in twee kampen onder te verdelen is. Van Gaal wordt in Nederland allang niet meer als een Ajax-coach gezien maar eerder als een Sparta én Oranje-man.

Of is het op voorhand geen beste combinatie; Louis van Gaal en PSV? Zouden zijn soms harde en arrogante uitspraken wel goed gevallen zijn in Eindhoven en omgeving? Is dat meteen de reden dat Louis van Gaal nooit hoofdcoach bij PSV is geworden?

We zullen het vermoedelijk nooit helemaal kunnen achterhalen maar de Amsterdammer is wel degelijk meermaals in beeld geweest bij PSV. Marcel Brands en Toon Gerbrands hebben jaren uiterst prettig samengewerkt met van Gaal en zelfs een landstitel aan het palmares van AZ kunnen toevoegen. Brands en later ook Gerbrands, sloegen de vleugels uit en trokken naar PSV. In Eindhoven is de naam van Louis van Gaal zeker weleens gevallen in de bestuurskamer maar echt doorgepakt is er niet. Van Gaal sprak zich al eens uit over een dienstverband bij PSV en bleek er niet onwelwillend tegenover te staan.

‘Ik zou daar geschikt voor zijn ja’, zei Louis van Gaal enkele jaren geleden bij de avondshow van Beau op RTL 4 over de toen vacante positie bij PSV. “Ik ben bevriend met Toon Gerbrands. Daar heb ik geweldige jaren mee gehad bij AZ. Eigenlijk mijn aantrekkelijkste jaren als trainer, omdat de voorwaarden werden ingevuld door Gerbrands en Marcel Brands. Maar Toon weet dat ik met pensioen ben en daar niet zo snel van terugkom”, zei van Gaal destijds.


Vorig artikelPortugese journalist is zeker: Cody Gakpo in januari naar Manchester United
Volgend artikelScoort Luuk de Jong zijn eerste WK doelpunt? Gratis Oranje shirt en hoge Odds voor de Jong

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in