Home Nieuws Slaat Wim Kieft de plank mis over winst Europa Cup 1? ‘UEFA...

Slaat Wim Kieft de plank mis over winst Europa Cup 1? ‘UEFA Cup was belangrijker’

2329
4
staand vanaf links: jan heintze, ronald koeman, ivan nielsen, soren lerby, wim kieft, hans van breukelen, edward linskens. gehurkt: berry van aerle, gerald vanenburg, erik gerets, hans gilhaus. europacup 1 finale 25-05-1988

Daags voor PSV – Ajax blikt de oud-spits in zijn column voor De Telegraaf alvast vooruit op de wedstrijd tussen PSV en Ajax. Onze eerste conclusie: heeft Wim Kieft nu nog steeds last van een minderwaardigheidscomplex?

Je zou het haast gaan denken gezien zijn meest recente uitspraken over zijn PSV-jaren in De Telegraaf. Wellicht weet Wim Kieft zijn eigen gedachten dan wel mening te verwarren met die van de gemiddelde PSV fan want Kieft beweert dit weekend in De Telegraaf dat de winst van de Europa-Cup 1 in 1988 voor minder echte vrugde zorgde bij de achterban van de club dan de winst van de UEFA-Cup in 1978.

Onze eerste gedachte was toch echt: ‘Hoe kom je erbij?!’. Kieft legt het uit aan de vooravond van PSV – Ajax, waar de Amsterdammer ook van alles over te vertellen heeft, maar we richten ons even op zijn visie over de winst van de Europa-Cup 1 in 1988, Stuttgart Duitsland. Kieft weet het zich nog goed te herinneren hoe Eindhoven op zijn kop stond nadat er al 30000 PSV fans de reis naar Stuttgart hadden gemaakt. Echter lezen we ergens tussen de regels door toch iets wat op een minderwaardigheidscomplex lijkt. Bij Kieft zelf welteverstaan!

‘Daar was iedereen vanzelfsprekend dolblij mee’, begint Kieft over de winst van de Europa Cup 1. ‘Maar altijd bestond bij ons het gevoel dat de gewonnen UEFA Cup in 1978 met al die Brabantse jongens hoger werd ingeschat’, is Kieft verrassend van mening. De Amsterdamse oud-spits van PSV vergeet toch echt dat afkomst van welke PSV-speler dan ook voor vele PSV fans er geenszins toe doet.

Eindhoven 30-08-3013 PSV museum
Foto: John Claessens

Kieft had er wel begrip voor. Het gaat overigens nog steeds over zijn interpretatie en zijns zienswijze. ‘Ik kon me dat ook voorstellen. Wij hadden een elftal met nogal wat oud-Ajacieden als Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en andere belangrijke spelers van buiten Brabant zoals Ivan Nielsen en Hans van Breukelen. Hoewel Van Breukelen echt door de club en de fans is geadopteerd’, stelt Kieft vast, om vervolgens naar de winst van de UEFA Cup te wijzen en de spelers die deze prestatie neer wisten te zetten.

‘Maar in 1979 had je Mister PSV, ’us Willy’ van der Kuijlen, de broertjes Van de Kerkhof, René en Willy, Adrie van Kraay en Harry Lubse met Kees Rijvers als coach. Dat team presenteerde zich altijd meer als de underdog en dat paste wel bij PSV in die tijd. Jongens als Lerby en Koeman liepen juist voorop, met een houding van: ’kom maar op’’, aldus Wim Kieft, die wat ons betreft de plank echt misslaat over de waarde van de winst van de Europa Cup 1 in 1988 en de UEFA Cup in 1978.


Vorig artikelVertrouwen in Amsterdam met alsnog fitte Bergwijn? ‘Duel tegen PSV zal anders zijn’
Volgend artikelOlivier Boscagli speelt zichzelf naar de Europese top én richting Les Bleus maar heeft één groot doel met PSV

4 REACTIES

  1. opgegroeid in Nijmegen en in eerste instantie de club volgend van afstand kan ik bevestigen dat de winst in 1978 prachtig was maar door mij en vele fans uit heel Nederland de EC 1/CL winst nog veel hoger wordt ingeschat, dat was namelijk het hoogst haalbare voor een voetbalclub in Europa!

  2. Kieft bedoelt waarschijnlijk dat de UEFA-Cup meer een Eindhovens feestje (intiemer) was en dat 10 jaar later het meer een feestje van iedereen was.

  3. Ik was er beide keren bij. Ben het eigenlijk wel deels met hem eens. Niet omdat er ex-Ajax-Spelers meededen. Maar 1978 was het eerste echte internationale succes van de club. Heerlijk om dat mee te maken. Ook al was het ‘slechts’ de uefa-Cup.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in