Home Columns Sjaak Swart, de Amsterdamse Gerard Cox

Sjaak Swart, de Amsterdamse Gerard Cox

27
0

Kent u Gerard Cox nog? De zo ongeveer meest gefrustreerde Feyenoord supporter die er rondloopt. Gerard Cox had ten tijden van het bestaan van de Feyenoord krant een column op één van de eerste pagina’s. Zijn column was vaak een voorbode voor de rest van het krantje vol frustraties. Cox schreef week in week uit over Ajax, over het verleden, over scheidsrechters die Ajax in zijn ogen bevoordeelde, over de KNVB die in de ogen van Cox pro Ajax was. Cox zat vol frustraties en hoe meer podium hij kreeg voor zijn column, des te groter de factor medelijden werd.

In Amsterdam hebben ze tegenwoordig ook een type Gerard Cox, maar dan een nog zuurdere versie. Sjaak Swart, een op leeftijd geraakte buitenspeler die een leuk balletje kon trappen maar tegenwoordig zeer bedreven is in het uiten van frustraties. Het valt op dat alle frustraties in de richting van PSV wijzen. Swart heeft immers 4 recente landstitels mogen vieren in een periode dat PSV de sportieve zaken niet op orde had. Het lukt Swart maar niet om het Ajax van Frank de Boer op juiste waarde in te schatten. Namelijk dat het een heel matig elftal was wat 4 seizoenen amper tegenstand ondervond in de vaderlandse eredivisie; PSV was immers in opbouw.
Nu het elftal van Philip Cocu zich al 2 seizoenen bovengemiddeld kan ontwikkelen en aankopen meteen bovengemiddeld presteren, ontstaat er onrust in Amsterdam en met name bij Sjakie Swart. De sportieve prestaties van PSV worden daarom wekelijks bekritiseerd door de gefrustreerde Amsterdammer. Scheidsrechters, tegenstanders, omstandigheden enz. Swart steekt wekelijks niet onder stoelen of banken dat het niet PSV zelf is wat een prima wedstrijd speelde maar dat de omstandigheden rondom tegenstander of scheidsrechter er debet aan waren dat PSV er met de overwinning vandoor ging.
Of het nu de Champions league betreft, de competitie, of een jeugdwedstrijd tussen PSV en Ajax, Swart uit zijn frustraties en heeft moeite om zich als een zeventiger te gedragen. Bij jeugdwedstrijden schreeuwt de bejaarde ex voetballer als een klein kind over de tribunes in de richting van jeugdige PSV’ ers. Swart werd daarvoor door de KNVB al berispt en van der Sar bood namens de Amsterdamse club zijn excuses aan voor het gedrag van Swart. Na de overwinning van PSV in en tegen FC Groningen, was Sjakie weer niet te stoppen met zijn waterval aan frustraties.

“De lof voor het optreden van PSV bij FC Groningen is overtrokken”, zei Sjaak Swart maandagavond in de media. Hij gooit het op het dramatische spel van Groningen. “Als ik heel eerlijk ben en ik zie Groningen tegen Ajax spelen, toen knokten ze alsof hun leven ervan afhing, en ik zie dit Groningen…de trainer heeft ze terecht straftraining gegeven”, aldus Swart tegen AjaxPrimeur. “Het was natuurlijk een puinhoop bij FC Groningen. Dan kan je zeggen: PSV heeft zo goed gespeeld. Nou, echt met medewerking van FC Groningen.”
Kan het nog erger voor een man van in de zeventig die zelf op hoog niveau gevoetbald heeft? De azijnzeiker uit Amsterdam zou er goed aan doen om zich wat meer te verdiepen in het matige spel van zijn favoriete club. De realiteit is voor Swart nauwelijks waar te nemen en enig niveau kan de Amsterdammer niet gezegd worden. Swart kan een voorbeeld nemen aan Philip Cocu die in de zinderende titelstrijd geen moment over de concurrent spreekt en alleen oog heeft voor de eigen prestaties. Wat dat betreft loopt Swart mee in het kielzog van de verder als sportieve gentlemen acterende Frank de Boer, die de laatste weken opvallend vaak spreekt over PSV. Het lijkt wel angst, een stukje onzekerheid wellicht.
Hoort u het Philip Cocu al zeggen? ‘Ongelofelijk hoe zwak Willem II zondag speelde tegen Ajax en hoe ze de doelpunten weggeven, terwijl ze een paar maanden geleden tegen ons een 0-1 achterstand wegwerkte in een 2-1 voorsprong. Dan kan je zeggen: Ajax heeft zo goed gespeeld. Nou, echt met medewerking van Willem II.’  Philip Cocu weet gelukkig wel beter

Swart wil wel toegeven dat PSV een aantal spelers heeft waar hij jaloers op is. “Ik had graag De Jong gehad, dat vind ik een goede spits. En Guardado, dat vind ik echt een speler die bij Ajax nog beter zou passen dan bij PSV’, sneert hij nogmaals.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here