Home Columns Schmidt denkt niet dat blessures komen door ‘actieve en naar voren gerichte’...

Schmidt denkt niet dat blessures komen door ‘actieve en naar voren gerichte’ speelwijze maar is PSV wel zo actief en naar voren gericht?

913
0

PSV miste in Sittard een hele serie spelers door blessures maar ook door ziekte. Opvallend genoeg waren er afgelopen week drie spelers ziek.

Dat kan uiteraard toeval zijn maar drie zieke spelers lijkt wat wel aan de hoge kant. Armando Obispo, Mario Götze en Yorbe Vertessen waren allen afwezig door ziekte. Mario Götze meldde zich echter alweer aan de zijlijn in Sittard en kon de laatste 5 minuten dan ook volmaken. Wat overigens vijf speelminuten voor nut hebben blijft gissen maar feit is dat Götze in ieder geval weer enige wedstrijdminuten in de benen heeft.

“Ja, natuurlijk maak ik me zorgen over alle blessures”, zei Schmidt na afloop van Fortuna – PSV. Schmidt maakt duidelijk dat de blessuregolf niet inherent is aan de actieve spelopvatting van zijn ploeg. “We doen wat we kunnen om dit te voorkomen, maar dat heb je nooit helemaal in de hand. Onze stijl is misschien wel wat meer naar voren gericht en wat actiever dan bij sommige andere ploegen, maar het is vooral een kwestie van overmacht”, stelt de Duitser vast over de zogenaamde aanvallende speelstijl.

Hoe kijkt het Eindhovens Dagblad aan tegen de blessuregolf in de selectie? “Tegen Fortuna had PSV voldoende kwaliteit achter de hand, maar tegen ploegen als Vitesse, FC Utrecht en Heerenveen is waarschijnlijk meer nodig. En zeker in de Europa League”, schrijft de krant over de geringe tegenstand van Fortuna. Tegelijk is het een interessant gegeven want tegen genoemde teams als Vitesse, FC Utrecht en Heerenveen is het nog maar de vraag of PSV wel zo aanvallend en actief voor de dag komt als Schmidt aangeeft. Is PSV wel zo actief en naar voren gericht? Zowel Vitesse, FC Utrecht en Heerenveen waren dit seizoen nog niet de tegenstander van PSV in een Eredivisiewedstrijd. Wel was een ploeg als Twente al tegenstander van PSV en de ploeg van Jans kan wel tot de categorie Vitesse, FC Utrecht en Heerenveen worden gerekend. Datzelfde geldt voor AS Monaco, waar PSV veel moeite mee kende.

Als we dan de wedstrijdstatistieken erbij pakken zien we dat het wel mee lijkt te vallen met de zogenaamde actieve en aanvallende speelstijl. Natuurlijk, het elftal van Roger Schmidt wil winnen en zet dus aan tot aanvallen maar de activiteiten zijn niet dusdanig dat er sprake is van veel dominantie in de vorm van continue aanvalsspel op de helft van de tegenstander. In en tegen Monaco had de thuisploeg iets meer balbezit dan PSV, waar PSV eigenlijk moest winnen. Het betrof de verdeelsleutel 57% om 43% voor Monaco. Met andere woorden kunnen we concluderen dat zelfs een wedstrijd die gewonnen moet worden, niet achteraf in de cijfers valt terug te zien als we naar het balbezit kijken. Thuis tegen AS Monaco was PSV net in het voordeel wat het balbezit en dus aanvalsactiviteiten aangaan. Kortom, tegen de Monegasken heeft de ploeg van Schmidt cijfermatig niet laten zien dat er zogenaamd sprake is van erg actief spel in de vorm van aanvallend en dominant voetbal gericht op balbezit.

Wel wisten de mannen van Schmidt meer op doel te schieten in beide wedstrijden tegen AS Monaco. De statistieken in de thuiswedstrijd tegen FC Twente laten zien dat PSV maar net iets meer balbezit had dan de ploeg van Ron Jans. Namelijk 53% om 47% dus de actieve speelstijl is ook in deze wedstrijd niet meteen in de cijfers terug te vinden. In Amsterdam was er ook geen sprake van een actieve speelstijl in de vorm van veel balbezit want de percentages in Amsterdam waren verdeeld in 58% om 42%.

Slechts in de twee thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle en Sparta laten de cijfers zien dat er sprake is van actief en dominant spel maar dat zijn geen bijzondere conclusies over thuiswedstrijden van een topclub tegen een ploeg uit de onderste regionen van de Eredivisie. Voorzichtig concluderend kunnen we stellen dat het wel mee lijkt te vallen met het zogenaamde actieve en aanvallende spel van PSV onder Roger Schmidt.

Roger Schmidt maakt zich zogezegd wel zorgen over de vele blessuregevallen in de selectie, die wellicht dan toch oorsprong vinden op het trainingsveld waar mogelijk te hard en/of te lang getraind wordt. Tegen Fortuna Sittard ontbraken zeven spelers, Jordan Teze kon aan de ziekenboeg worden toegevoegd. Schmidt zei verder nog: “Blessures horen er ook bij en dat moeten we soms ook accepteren. Voor Teze is het heel triest natuurlijk. Jordan was in goed in vorm en speelde goed. Hij ontwikkelt zich ook in de goede richting.”


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here