Home Nieuws ‘PSV won het Twitter-duel met Ajax, mede dankzij Luuk de Jong’

‘PSV won het Twitter-duel met Ajax, mede dankzij Luuk de Jong’

32
0

De interlandperiode is met zes punten voor Oranje weer tot een goed einde gebracht. De blik was afgelopen week toch ook deels gericht op PSV en Ajax.

Veel Oranje fans blijven gedurende de Oranje dagen ook op hun club gefocust en dat geldt zeker voor fans van PSV en Ajax. De Feyenoord fans hebben immers iets minder op met Oranje omdat ze zich zelden kunnen identificeren met de bij PSV en Ajax spelende spelers en talenten.

Paul Onkenhout van de Volkskrant zag afgelopen weekend een zogenaamde Twitterrel opdoemen tussen PSV en Ajax. PSV diende de Amsterdamse club via het sociale kanaal van Twitter keurig van repliek toen er uit de hoofdstad berichten over Amsterdams DNA in relatie tot Donyell Malen doorsijpelde.

In Amsterdam geldt immers de ongeschreven regel dat als een speler alleen nog maar vlakbij De Toekomst is geboren, of over de A2 vanuit welke richting dan ook langs De Toekomst rijdt, deze speler dan standaard ‘eigen jeugd’ wordt genoemd.

Want als je in deze wereld (Lees Ajax wereld) kunt voetballen, moet je uit Amsterdam komen. En dus bazelt men in Amsterdam over eigen jeugd als het over Frenkie de Jong gaat maar dat geldt ook voor Christian Erikssen, die ze in de hoofdstad ook gerust eigen jeugd noemen nadat er in het vijftiende levensjaar van de Deense tiener even anderhalf miljoen euro werd overgemaakt naar zijn vorige club.

Terug naar het interlandweekend. Onkenhout zag dat Ajax voor en tijdens de wedstrijd tegen de Noord-Ieren wat Tweets plaatste. “De media-afdeling van Ajax begon, met het retweeten van de opstelling van Oranje in de Kuip. Van de vier geselecteerde Ajacieden had alleen Daley Blind een plaats in het elftal. Het was duidelijk dat Ajax hier ontevreden over was.

Nadat Noord-Ierland had gescoord en de tijd begon te dringen, liet Ajax weten dat op de reservebank nog wel wat aanvallend potentieel zat. Hun namen werden niet genoemd, maar het was een verwijzing naar Donny van de Beek en Quincy Promes”, schrijft Onkenhout in de Volkskrant over de onvrede uit Amsterdam.

PSV reageerde door een andere aanvaller te nomineren om in te vallen, de nationale topscorer Donyell Malen. Dat vond Ajax geen slecht idee, gezien het dna – hij speelde als jongen bij Ajax – van Malen. Bovendien kon de wedstrijd tegen Noord-Ierland kon wel wat ‘Champions League-niveau’ gebruiken, twitterde Ajax.

“In de eindfase sloeg PSV hard toe, met ‘bla bla bla’ en het noemen van de namen van PSV’ers en oud-PSV’ers. Memphis Depay scoorde twee keer, Luuk de Jong één keer en Donyell Malen bereidde een doelpunt voor. Ajax gaf zich gewonnen.

Na de maanden van massale adoratie van Ajax en de heiligverklaring van de wonderboys Frenkie, Matthijs, Daley en Donny, was dit weer eens wat anders. Bij het doelpunt van Noord-Ierland stonden Blind en De Ligt te schutteren als beginnelingen. Blind maakte een fout, De Ligt twee. De Jong, Frenkie, speelde een waardeloze eerste helft.

Luuk de Jong is een voetballer op wie wordt neergekeken; te stram, te weinig souplesse. Te veel PSV, dat ook. Als Ajacied zou het al anders zijn geweest, maar met clubs als De Graafschap, FC Twente en PSV op je cv en zijn specifieke kwaliteiten krijg je de media niet op de banken. Bijna alle voetbaljournalisten hebben een voorkeur voor Ajax, behalve die van het Algemeen ­Dagblad, dat heeft er ook iets mee te maken”, aldus Onkenhout.

Over de presentatie van Luuk de Jong is Paul Onkenhout uiterst positief. De Jong staat er bij de diverse media op dat vlak erg goed op. De Jong spreekt netjes en beschaafd en wijst zelden naar anderen. “Na de wedstrijd tegen Noord-Ierland werd De Jong bestormd door de media. Zoals altijd waren de interviews met hem een verademing. Rustig analyseerde hij zijn eigen positie bij Oranje. Het ging over zijn dubbele gevoel op de bank en zijn rol als pinchhitter. In zijn woorden klonk geen spoor van triomfantalisme door. Hij was alleen maar blij dat hij de ploeg met een cruciaal doelpunten een dienst had bewezen, en daarmee zichzelf ook.

Luukinho, twitterde een oud-collega uit Eindhoven die op de redactie in Amsterdam altijd in de verdediging werd gedwongen, donderdagavond verrukt. ­Vermoedelijk was het een lichte provocatie. Luukinho is alles wat Luuk de Jong niet is, maar er blijft genoeg over”, besluit Onkenhout zijn visie over de zogenaamde Twitter rel tussen PSV en Ajax.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here