Home Concept PSV wint 4e topper in 3 maanden | Uitstekende wissels van Nistelrooij...

PSV wint 4e topper in 3 maanden | Uitstekende wissels van Nistelrooij doen terugdenken aan Leicester City

1121
0

Na slechts vier maanden hoofdtrainer van PSV te zijn, kunnen we al voorzichtig concluderen dat nieuwbakken coach Ruud van Nistelrooij een trainer is met tactisch inzicht.

De nog relatief onervaren trainer heeft het in zich zijn ploeg anders uit de kleedkamer te laten komen na het rustsignaal. Arsenal – PSV en PSV – Arsenal onder de loep genomen, liet Van Nistelrooij in beide wedstrijden zien dat tactisch inzicht heel wat waard kan zijn. Minimale omzettingen lieten in beide wedstrijden zien dat het elftal van Ruud van Nistelrooij in de tweede helft meer grip wist te krijgen op tegenstander en wedstrijd. Het anders positioneren van een middenvelder, het eerder uit laten stappen van zijn verdedigers of gewoon de aanzet geven meer én eerder druk te zetten op de laatste linie van in dit geval de Arsenal defensie, lieten zien dat een wedstrijd eenvoudig gekanteld kan worden.

PSV – Arsenal was de eerste dertig mintuten welhaast een kopie van Arsenal – PSV in Londen. PSV kon namelijk weinig uitrichten maar Ruud van Nistelrooij wist de wedstijd onder controle te krijgen door minimale omzettingen net na rust in combinatie met het doorvoeren van precies de juiste wissels op de juiste momenten. Na de rust kwam Luuk de Jong in het veld en de spits heeft na zijn terugkeer uit Spanje nog veel meer invloed op het spel van PSV dan voor zijn vertrek. De wedstrijd kantelde zienderogen en dus kon van Nistelrooij eens goed nadenken over welke wissels hij wilde doorvoeren. De coach slaagde glansrijk in zijn aanpak.

Het is niet heel chique om te wijzen naar een vertrokken trainer, die ondertussen bij zijn nieuwe werkgever de ene na de andere zege binnen weet te halen maar PSV – Arsenal deed automatisch terugdenken aan de laatste keer dat PSV een Engelse tegenstander in het Philips Stadion wist te ontvangen.

De gedachten gaan dus terug naar het voorjaar van kalenderjaar 2022. In die fase van het seizoen had PSV alle kansen zich te kwalificeren voor de halve finale van het nieuwe UEFA toernooi, de UEFA Conference League.

Ook toen kwam PSV op voorsprong tegen de Engelsen uit Leicester maar kon toen mede door een gebrek aan fitheid en conditie niet wedijveren met het verre van bijzondere Leicester City. De trainer die twee seizoenen achtereen alles los en vast wist te wisselen, voerde uitgerekend tegen Leicester City pas in het laatste deel van de wedstrijd de eerste wissel door. Dat terwijl de geringe fitheid van de ploeg van Roger Schmidt in die wedstrijd al veel eerder liet zien dat één of meerdere wissels noodzakelijk waren.

Het PSV van Ruud van Nistelrooij is fitter dan het PSV van Roger Schmidt en lijkt de krachten ook beter te verspreiden over de wedstrijd. De doorgevoerde wissels tegen Arsenal waren allen juiste wissels en ook op de juiste momenten. Dat geldt ook voor de wissel van alleskunner Mauro Juníor, die de moe gestreden Cody Gakpo kwam vervangen en zo op de linkerflank een twintigtal meters teruggetrokken Max kwam assisteren.

De winst op Arsenal betekende dat het PSV van Ruud van Nistelrooij de vierde topwedstrijd in drie maanden winnend wist af te sluiten. Na de winst op Ajax, AS Monaco en Feyenoord was het nu Premier League koploper Arsenal die met nul punten huiswaarts wist te keren. Dat PSV vijf keer kon scoren tegen de hoog aangeschreven club uit Londen mag een extra winstpunt worden genoemd, ondanks de drie afgekeurde doelpunten.


Vorig artikelVan Nistelrooij passeert Obispo voor Branthwaite, Gutiérrez terug in de basis
Volgend artikelOngefundeerde kritiek Martin Keown op Xavi Simons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in