Home Nieuws PSV wil actie na instorten dak AZ-stadion en tribunedeel Goffert-stadion: ‘Wij laten...

PSV wil actie na instorten dak AZ-stadion en tribunedeel Goffert-stadion: ‘Wij laten ons stadion wel grondig keuren’

2735
0

Het is de Eredivisieclubs menens wat de bouwkundige staat van de stadions aangaat.

De Eredivisie kende afgelopen jaar twee ernstig stadionincidenten in de vorm van het instorten van een dakdeel van het AZ stadion in Alkmaar en recent een tribunedeel van het Goffert Stadion van NEC. Vorige week ontvingen alle stadioneigenaren een brief. “Met een oproep om de constructieve veiligheid na te gaan”, laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan de NOS.

PSV wenst nu zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. PSV is in tegenstelling tot vele andere clubs in Nederland wel eigenaar van het Philips Stadion. PSV snapt echter niet dat de keuring gedaan mag worden door de bouwer. “We moeten er vanaf”, laat veiligheidco√∂rdinator Marc van de Laar van PSV weten. “Wij laten ons stadion wel grondig keuren, we hopen dat het tegen het einde van dit jaar is afgerond, maar dit is een systeem waarbij de bouwer zelf zijn eigen stadion kan keuren. Zeg maar de slager die zijn eigen vlees keurt. Daarmee voorkom je niet wat er bij FC Twente, AZ en NEC is gebeurd.”

“Heel eerlijk? We hebben het de afgelopen jaren al aangekaart”, vervolgt Van de Laar. “Er moet een onafhankelijke keuringsinstantie komen. Niet dat we onze eigen constructeur niet vertrouwen, maar dan hanteren we in Nederland tenminste een lijn en kan het minder snel fout gaan. Het klinkt misschien raar, maar in Nederland zijn er geen specifieke eisen gesteld ten aanzien van de bouw van een stadion.”

Van de Laar hoopt dat die eisen snel worden vastgelegd in een convenant. “We hebben in Nederland al wel incidenten gehad waarbij het fout gegaan is. Stel dat er publiek had gezeten in het stadion in Alkmaar toen het dak instortte? Dan kun je wel raden wat er gebeurd zou zijn. In De Grolsch Veste zijn twee mensen overleden omdat er zaken misgingen bij de bouw. Laat het alsjeblieft niet eerst √©cht misgaan voordat er nu wat gebeurt.”


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here