Home Nieuws ‘PSV supporters zijn bepalende factor’

‘PSV supporters zijn bepalende factor’

14
0

AD Sportwereld blikt vooruit op de topper tussen PSV en Ajax. De krant stekt dat de PSV supporters een bepalende factor kunnen zijn en refereert aan eerdere toppers in de Champions League. Gaan de PSV supporters vandaag weer het verschil maken?

Artikel AD: Louis van Gaal, Dieter Hecking, zelfs Diego Simeone. Allemaal begonnen ze na de Champions League-wedstrijden van hun clubs tegen PSV over de sfeer in het Philips Stadion. ,,Heel indrukwekkend was het,” zei Wolfsburg-trainer Hecking. ,,Zeker als de PSV-spelers een wedstrijd naar hun hand aan het zetten zijn. Dan is het publiek dicht op het veld een extra factor voor ze.”

Eigen huis
PSV voelt zich al het hele seizoen sterk in topduels in eigen huis. Drie poulewedstrijden in de CL brachten drie zeges. En in het vierde duel, de achtste finale tegen Atlético Madrid, overleefde de ploeg bijna 25 minuten met tien man. Verder werd voor eigen volk de eredivisietopper tegen Feyenoord gewonnen. De enige dissonant in het rijtje: Utrecht-thuis voor de beker (1-3), toen de tribunes maar halfvol waren in de jacht op de minst aansprekende hoofdprijs.

Deze week, tijdens de vliegreis terug uit Madrid, hoorde je supporters volop plannen maken. Morgen willen ze het in het eerste kwartier tegen Ajax weer zó laten bruisen, dat de spelers als het ware op handen gedragen over het veld gaan. Ga er in zo’n sfeer maar aan staan als Ajax, de ploeg die van de twee het meest moet winnen in de titelstrijd.

Maar dat is ook weer het leuke in voetbal. Waarom zou Ajax dat niet kunnen? Vorig jaar verkeerde het publiek in Eindhoven in kampioensstemming toen de Amsterdammers op bezoek kwam. Na negentig minuten stond er 1-3 op het bord.

Middenveld
Veel zal aankomen op wie de slag op het middenveld wint. Daar staat een aantal van de beste eredivisiespelers morgen in twee machtsblokken tegenover elkaar. Bazoer, Gudelj en Klaassen aan de kant van Ajax tegenover Guardado, Van Ginkel en Pröpper namens PSV. Frank de Boer zei het mooi in zijn vooruitblik: de meest dominante ploeg bepaalt morgen wie achter wie aanloopt. En het ritme wordt bijna altijd op het middenveld geregeld.

Bij PSV brengt Guardado de routine en rust die iedereen Ajax zo toewenst, vooral in wedstrijden van Europees kaliber. Maar meer opzien baart misschien nog wel Davy Pröpper. Die kwam over van subtopper Vitesse, maar pikte meteen aan in het ritme van een topclub. Zonder moeite, zonder blessures ook. En sinds de winterstop is aankoop Marco van Ginkel het stukje dat de puzzel compleet maakt.

,,Van Ginkel is net als Klaassen bij ons de man met het gevoel voor diepte,” zegt De Boer. De coach van Ajax vindt ook de andere twee middenvelders van PSV en zijn team ‘goed met elkaar te vergelijken.’ ,,Bazoer de technicus, net als Pröpper. Gudelj de breker, maar ook de organisator, zoals Guardado. Het gaan mooie gevechten worden daar. Waarschijnlijk doorslaggevend ook.”

Eigen verhaal
Aardig is dat veel van de spelers bovendien een eigen persoonlijk verhaal meenemen in de strijd. Neem Bazoer, voormalig kind van de PSV-opleiding en na zijn turbulente overstap nu volwassen bij Ajax. Bij terugkeer in Eindhoven moet hij bewijzen dat hij de topspeler kan worden die velen in hem zien.

Van Ginkel is juist een door Ajax begeerde speler die na omwegen nu bij PSV speelt. En Gudelj is een aankoop die door de achterban van Ajax kritisch wordt bekeken, maar die altijd de steun krijgt van De Boer. Hij moet de stijgende lijn van de laatste weken vasthouden.

Blijft over: Klaassen. Van de drie Ajax-middenvelders de man met de grootste status. Van hem straalt in alles af dat hij de verantwoordelijkheid voelt om Ajax naar de titel te leiden. Ook de Ajax-captain weet dat verliezen morgen voor die missie dodelijk is. Als PSV wint, komt het vier punten los te staan. De competitie lijkt dan beslist. Maar wint Ajax, dan wipt het over PSV heen naar de koppositie met nog maar zes hordes tot de finish.

,,Ik verwacht geen schaakspel,” meldde Phillip Cocu in zijn vooruitblik. ,,Met PSV tegen Ajax golft het altijd op en neer. Wij zijn in elk geval klaar voor een intense, open wedstrijd.”


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here